ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O sculptură controversată, din plastic, care prezenta personaje ale lui Walt Disney în timpul unui act sexual, a fost scoasă din fața Centrului Cultural al Serbiei (KICK) din Paris. Ministerul sârb al Culturii și Informațiilor a luat această decizie în urma protestelor publice, explicând că „opera de artă” era „inadecvată”, scrie balkaneu.com.

În ultimele zile, mai multe ziare sârbe au prezentat modul  în care Sebia se prezintă „cultural” în afara granițelor: cu o sculptură în care Mickey Mouse și Donald Duck sunt în acțiune” - cele două personaje Dinsey sugerând clar un act sexual. Sculptura a fost pusă chiar în vitrina Centrului Cultural Sârb din Paris, lângă o copie Îngerului Alb, una dintre cele mai faimoase fresce medievale sârbe de la Mănăstirea Mileseva.

Potrivit autorităților de la Belgrad, curatorul și directorul Centrului Cultural sunt singurii responsabili de sculptura „Mickey Mouse și Donald Duck”, deși, scrie presa de la Belgrad,  anterior, Ministerul a aprobat această expoziție din care face parte sculptura în cauză. Este vorba de expoziția „Începutul și sfârșitul” , care promovează creația contemporană sârbă a grupului artistic Dimenzija. Comisia de la ministerul culturii, care a aprobat această expoziție, spune că „proiectul are un nivel ridicat de reprezentare pe scena internațională și contribuie la înțelegerea ideii și limbajului artei contemporane a tinerilor autori sârbi”.
 
Nu același lucru îl cred  sârbii care tăiesc în Paris și care care au trimis fotografia unor ziare de la Belgrad, susținând că acest tip de conținut nu este potrivit pentru a reprezenta cultura sârbă în Europa.


Un scandal de proporții a izbucnit în România în 2008, având în centru Institutul Cultural Român, condus la acea vreme de Horia Roman Patapievici. Mai precis, ICR New York,  diriguit de Corina Șuteu, devenită în 2015 ministru al Culturii, în guvernul Cioloș.  ICR New York a provocat un scandal imens  cu expoziția în care era prezentat un ponei roz cu svastică, care a generat acuzații de antisemitism de peste Ocean. Printre desenele controversate a figurat și cel despre care, spunea atunci Papatpievici, este o alegorie, în care Moise îi propunea lui David să facă sex.