ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ar putea un puf zilnic de spray nazal să fie următorul pe lista instrumentelor împotriva COVID-19, alături de vaccinuri, în cazul oamenilor? O echipă internațională de oameni de știință susține că da.

Un antiviral nazal blochează transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 la dihori, ceea ce sugerează, conform cercetătorilor de la Universitatea Columbia din SUA, care l-au dezvoltat, că acest spray nazal poate preveni infecția și la oameni, inclusiv în cazul noilor variante de coronavuirus, relatează miercuri agenția EFE, anunță AGERPRES.


Compusul testat, o lipopeptidă concepută pentru a împiedica pătrunderea noului coronavirus în celule, este ieftin de produs, are un termen de valabilitate mare și nu necesită refrigerare, potrivit studiului publicat miercuri în revista Science.Acest compus recunoaște proteina Spike (S) a coronavirusului și o împiedică să se lege de membrana celulară pentru a infecta celulele.

Antiviralul creat de doi medici, Matteo Porotto și Anne Moscona, a fost testat deocamdată pe dihori, animale care sunt foarte susceptibile infectării cu virusul SARS-CoV-2 și care au plămâni asemănători cu cei ai oamenilor.

Cercetarea a relevat că toți dihorii cărora nu li s-a administrat acest spray au fost infectați de un coleg al lor din cușcă ce era purtător al virusului. Compusul a fost administrat în nările a șase dihori. În aceeași cușcă cu aceștia au fost plasați alți doi dihori neinfectați, ca grup de control și cărora li s-a administrat nazal o soluție salină, împreună cu un dihor infectat.

După 24 de ore de contact intens între ei, ''probele au relevat că niciunul dintre dihorii tratați nu a contactat virusul de la colegul lor de cușcă infectat și încărcătura lor virală era zero, în timp ce animalele din grupul de control erau foarte infectate'', potrivit Universității Columbia.