ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Statele Unite, libertatea de conștiință se apără chiar și cu torturile. Garantând cofetarilor dreptul de a refuza să facă produse pentru căsătoriile între persoane de același sex.

Pentru judecătorul din California, constrângerea unui cofetar de a face un tort pentru căsătoriile gay este un act care vine în contradicție cu convingerile sale religioase, precum și o încălcare a Primului Amendament care prevede libertatea de exprimare. 

Cu o singură condiție: numai dacă tortul este unul artistic, adică făcut special pentru ocazia respectivă.  Dacă prăjitura este standard sau deja pregătită și expusă, atunci cofetarul nu poate refuza să-l vândă cuplului gay. Principiul a fost expus de către un judecător din California, care, spre deosebire de mulți dintre colegii săi americani a descoperit ca forțând un cofetar să facă un tort pentru o căsătorie gay, contravine convingerilor religioase și este o încălcare a Primului Amendament, care protejează libertatea de expresie, potrivit ziarului Il Giornale.

Judecătorul David Lampe i-a dat dreptate lui Cathy Miller, proprietarul brutăriei din Bakersfield, care anul trecut a refuzat să vândă un tort cuplului de lesbiene Eileen și Mireya Rodriquez-Del Rio. „Un tort de nuntă nu este doar un tort de nuntă, dacă se analizează din punctul de vedere al libertății de exprimare. Este o expresie artistică a persoanei care- l pregătește”, a argumentat judecătorul.

„Miller este o creștină practicantă și o femeie cu o credință profundă”, a adăugat judecătorul. Dacă ea ar fi refuzat să vândă cuplului  un tort deja pregătit și expus, atunci ar fi fost un gest discriminatoriu. „Diferența este că tortul în cauză nu fusese încă făcut, scrie Lampe, concluzionând că „realizării unor prăjituri nu ar trebui să i aplice, în opinia sa, legea anti-discriminare care favorizează accesul tuturor cetățenilor la servicii și bunuri.”
 
Cel mai cunoscut caz din SUA, ajuns în fața Curții Supreme a Statelor Unite,  rămâne cel al cofetarilor creștini, Aaron și Melissa Klein, care, în 2015 au fost penalizați dur pentru că au refuzat să facă un tort pentru o „nuntă” unisex. 

Cazul lor a început în februarie 2013, când un cuplu de lesbiene, cărora cofetarii le onoraseră alte comenzi, au depus o plângere împotriva soților Klein pe motiv că nu le-au realizat un tort de nuntă. 
 
Statul Oregon a decis ca cei doi cofetari să plătească 135.000 dolari cuplului de lesbiene pe care au refuzat să le servească, ulterior cofetaria fiind închisă.