ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un cofetar creștin din SUA, dat în judecată pentru că a refuzat să facă un tort pentru un cuplu LGBT, speră într-o decizie pozitivă la Curtea Supremă din Colorado, care i-a luat în calcul contestația.

Proprietarul magazinului Masterpiece Cakeshop, Jack Phillips, a obținut o victorie în procesul său la Curtea Supremă din Colorado.

Săptămâna trecută, Curtea Supremă din Colorado a acceptat în cele din urmă să-i audieze cazul, după ce o instanță inferioară a decis că autoritățile din Colorado îl pot forța pe brutar să plaseze pe prăjituri mesaje care îi încalcă convingerile personale, potrivit Epoch Times.  

Phillips, care în 2018 a câștigat un caz în fața Curții Supreme din SUA într-un proces pentru refuzul de a coace un tort personalizat pentru o nuntă între persoane de același sex, a fost dat din nou în judecată în 2019 pentru că a refuzat să creeze un tort pentru un avocat transgender care sărbătorea tranziția de gen.

De asemenea, avocatul, Autumn Scardina, i-a cerut lui Phillips să faca un tort personalizat înfățișându-l pe Satana fumând marijuana, potrivit dosarelor instanței.

Dar Phillips a refuzat, spunând că nu va crea pentru nimeni prăjituri care să conțină acele mesaje.

Apoi, o curte inferioară de apel a considerat că autoritățile din Colorado l-ar putea obliga pe Phillips să introducă pe prăjituri mesaje care contravin convingerilor sale religioase, determinându-i pe avocații lui Phillips să depună, în aprilie, o contestație la Curtea Supremă din Colorado.

Ulterior, în iulie 2023, în urma unei hotărâri a Curții Supreme din SUA în favoarea unui creator creștin de site-uri web, Lorie Smith, care a susținut că legea din Colorado care îi cere să creeze site-uri pentru sărbătorirea de nunți între persoane de același sex încalcă drepturile ei constituționale, avocații lui Phillips au depus o notificare suplimentară la Curtea Supremă de stat, solicitând o audiere.

Pe 3 octombrie, în ceea ce constituie o victorie în bătălia juridică a lui Phillips, Curtea Supremă din Colorado a fost, în cele din urmă, de acord să-i audieze cazul.

„Libertatea de exprimare este pentru toată lumea. După cum a susținut Curtea Supremă din SUA în hotărârea 303 Creative, guvernul nu poate forța artiștii să exprime mesaje cu care nu sunt de acord”, a declarat Jake Warner, consilier principal al Alianței pentru Apărarea Libertății (ADF).

„Întrucât avocatul i-a cerut lui Jack să creeze un tort personalizat care să sărbătorească și să simbolizeze tranziția de la bărbat la femeie, tortul solicitat constituie un discurs, conform Primului Amendament. Nu trebuie să fiți de acord cu opiniile lui Jack pentru a recunoaște faptul că americanii nu trebuie obligați să exprime lucruri în care nu cred”, a adăugat el.

Dl. Phillips a declarat, într-un interviu pentru Fox News, că speră că decizia Curții Supreme din Colorado de a audia cazul său va pune capăt luptei sale legale care durează de ani de zile.

În cazul lui Lorie Smith, avocații ei au făcut apel la Curtea Supremă a SUA și au câștigat.

„Ca multe state, Colorado are o lege care interzice companiilor să se implice în discriminare atunci când vând bunuri și servicii publicului. Legile în acest sens au contribuit la garantarea drepturilor civile ale tuturor americanilor”, a scris judecătorul Neil Gorsuch în verdictul majoritar de 26 de pagini

„Dar în acest caz particular, Colorado nu urmărește doar să asigure vânzarea de bunuri sau servicii în condiții egale. Ci urmărește să-și folosească legea pentru a obliga o persoană să creeze discursuri la care nu aderă. Întrebarea cu care ne confruntăm este dacă acest lucru încalcă clauza privind libertatea de exprimare din Primul Amendament.”

„În acest caz, Colorado încearcă să forțeze o persoană să vorbească într-un mod care îi încalcă conștiința cu privire la o chestiune de importanță majoră. Primul Amendament prevede că Statele Unite sunt un loc bogat și complex, în care toate persoanele sunt libere să gândească și să vorbească așa cum doresc, nu așa cum le cere guvernul”, a adăugat a scris Gorsuch.