ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Incidentul în care un avion rusesc de bombardament a fost doborât de către piloții de turci naște consecințe dintre cele mai neașteptate. Astfel, un deputat din DUMA, camera inferioară a Parlamentului Rusiei, cere Turciei să înapoieze catedrala Hagia Sofia (Sfânta Sofia)  către Biserica Ortodoxă.

Serghei Gavrilov, deputat la Partidului Comunist, susține că o astfel de măsură ar contribui decisiv la detensionarea relațiilor cu Ankara, informrează siteul turcesc yenisafak.com. 

"Așteptăm din partea Turciei un pas prietenesc, acela de a returna Catedrala Hagia Sofia către Biserica Ortodoxă. Acest gest ar ajuta Turcia și Islamul să arate că bună voința este mai presus de poltică", a spus deputatul.

Sursa citată a mai precizat că deputatul a anunțat că Rusia va susține restaurarea catedralei. Partidul Comunist al Federației Ruse consideră că astfel de inițiative pot duce la detensionarea relațiilor dintre Ankara și Moscova.

Catedrala Hagia Sofia din Istanbul a fost simbolul creștinătății timp de 900 de ani, până în 1453, an în care Imperiul Otoman a cucerit capitala Imperiului Roman, Constantinopol. Basilica a fost construită în anul 537 și a fost sediul Patriarhiei Constantinopolului până la căderea în mâinile turcilor. Între 1204 și 1261 a fost transformată în catedrala romano-catolică, în perioada în care cruciații occidentali au stăpânit Constantipolul.

Sultanul Mehmed II a ordonat transformare catedralei în moschee pentru a demonstra victoria islamului asupra creștinătății. Hagia Sofia a fost moschee până în 1935, atunci când a devenit muzeu.

O legendă a ortodoxiei susține că preoții care slujeau Sfânta Liturghie în momentul căderii Constantinopolului au dispărut în pereții bisericii și se vor întoarce în momentul în care Hagia Sofia va redeveni creștină.