ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înfrângerile suferite de jihadiști în Siria și Irak i-ar putea determina pe aceștia să-și intensifice acțiunile teroriste în Europa, chiar dacă le va fi mai greu să le coordoneze odată cu pierderea pozițiilor în Orientul Mijlociu, a menționat într-un interviu acordat publicației El Pais expertul francez în probleme islamice, Gilles Kepel.

El estimează că în prezent aproximativ 700 de francezi sau persoane rezidente în Franța luptă alături de jihadiști în Siria și Irak, iar aceștia odată reveniți în Europa vor putea forma, alături de alți adepți ai islamului radical, un fel de al doilea front al jihadiștilor.

În opinia expertului francez, autor al cărții 'Terreur dans l'Hexagone' (Teroare în Hexagon), încarcerarea unor asemenea indivizi nu este o soluție, întrucât închisoarea a devenit 'noua moschee pentru recrutarea' islamiștilor radicali.

Comentând pe marginea atentatelor comise în Franța, el vorbește despre un 'jihadism de a treia generație', respectiv o ideologie care a pătruns deja în profunzime societatea occidentală. Din această cauză Gilles Kepel evocă inclusiv un scenariu extrem al perspectivei unui război civil în Europa. 'Acum suntem în faza incidentelor izolate, a provocărilor. A doua etapă ar fi aceea a războiului în enclavele islamice, care pot ajunge să fie închise pentru prezența poliției, iar a treia ar fi cea a războiului total, care ar distruge Europa și ar face loc califatului', consideră expertul francez.

El admite că pentru o asemenea evoluție gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) are nevoie de o descentralizare, de un 'jihadism de jos în sus' care să ofere autonomie teroriștilor, deși unele acțiuni ar putea fi coordonate din Orient. 'Odată cu posibila cădere a fief-urilor Mosul și Raqqa, principalul pericol este răspândirea SI, metastaza sa în Europa', unde jihadiștii ar putea încerca să compenseze prin atentate înfrângerile militare suferite în Orient, crede Gilles Kepel.