ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Partidul conservator polonez (Partidul Lege și Justiție) a anunțat amendamente legislative cu pedepse mai severe pentru pedofilie după ce un film documentar care expune abuzurile sexuale asupra copiilor de către preoții Bisericii Catolice a devenit viral.

Infracțiunea ar putea fi sancționată cu 30 de ani de închisoare, potrivit euronews. 

"Tell No One" este un documentar realizat de jurnalistul independent Tomasz Sekielski și are aproape 17 milioane de vizualizări pe canalul YouTube.

În urma impactului avut de acest film, Partidul Lege și Justiție (PiS), care se află la guvernare și care are o alianță cu biserica catolică, a transmis că Parlamentul va dezbate modificarea legislației în următoarele zile, anunțul fiind însă făcut pe fondul presiunii publice și în plină campanie electorală pentru Parlamentul European.

”Pedofilia a fost tratată cu prea multă lejeritate de către sistemul judiciar”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

Pedeapsa maximă pentru violul unui minor este predepsit în prezent de legislația poloneză cu 15 ani de închisoare, partidul de guvernământ propunând majoarea până la 30 de ani.

”Tell No One” se bazează pe povestea unor victime ale unor abuzuri, punând în discuție vulnerabilitățile bisericii și, adesea, lipsa sancțiunilor.

”Sunt profund mișcat de ceea ce am văzut în filmul lui Tomasz Sekielski și îmi cer scuze pentru toate rănile provocate de bărbați ai bisericii”, a spus arhiepiscopul Tomasz Polak, într-o declarație de presă.