ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost angajat al Departamentului de relații externe al Patriarhiei de la Moscova a fost condamnat la 12 ani de închisoare sub acuzația de spionaj în favoarea Statelor Unite. Procesul lui Evgheni Petrin la tribunalul orașului Moscova s-a desfășurat cu ușile închise. 

Inculpatul a fost arestat în ianuarie 2015. Avocații lui Petrin au spus că acesta a pledat nevinovat. 

Rudele lui au recunoscut că lucrase pentru FSB (Serviciul Federal de Securitate) al Rusiei, dar că s-ar fi retras în 2013. Fratele lui a declarat, într-un interviu pentru ziarul Kommersant, că Petrin reușise să pună pe picioare o rețea de spioni în serviciul Statelor Unite, în interiorul Patriarhiei ruse, cu scopul de a provoca o schismă între biserica ucraineană și cea rusă.
 
Jurnalista rusă Olga Romanova a susținut după arestarea lui Petrin că acesta i-ar fi trimis o scrisoare din închisoare, în care pretindea că a fost ofițer cu rang înalt în FSB. Și că Serviciul Federal de Securitate l-ar fi infiltrat în Patriarhia Rusă, după care l-a trimsis în Ucraina, pentru ca mai apoi să îl recheme la Moscova, unde a fost arestat. Petrin a mai spus că detenția este ilegală și că el nu a făcut altceva decât să transmită FSB-ului informații despre agenți străini "activi în administrația Bisericii și a statului"
 
În ultimii ani, autoritățile ruse și-au acuzat mai mulți cetățeni de trădare și diseminare a informației secrete.