ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-o hotărâre judecătorească alarmantă, atac la libertatea de exprimare, Rodrigo Iván Cortés, un renumit avocat al familiei și fost congresman din Mexic, a fost găsit vinovat de multiple infracțiuni, inclusiv de „violență politică bazată pe gen”, potrivit Reclaim the Net.  

Pedeapsa sa constă în plătirea unei amenzi, oferirea de scuze forțate, instruire obligatorie pe tema „violenței de gen” și, probabil cel mai îngrijorător, înscrierea într-un „registru de sancțiuni”.

Curtea Supremă pentru Afaceri Electorale din Mexic a ratificat verdictul unei instanțe inferioare, condamnându-l pe Cortés pentru infracțiuni precum „violență digitală” și „violență psihologică”. Aceste acuzații au venit după ce el s-a referit la un membru al Congresului, Salma Luévano, o „femeie” transgender, ca fiind un „bărbat care se autoproclamă ca femeie”.

Înalta Curte din Mexic l-a sancționat pe Cortés cu o amendă de 19.244 de pesos mexicani (1.129 de dolari) și i-a ordonat să își ceară scuze în mod public și să posteze decizia instanței pe rețelele de socializare timp de o lună.

Cortés, șeful Frente Nacional por la Familia (FNF), a deplâns condamnarea, exprimându-și îngrijorarea cu privire la erodarea valorilor democratice și suprimarea libertății de exprimare în Mexic. Afirmându-și angajamentul de a proteja dreptul universal la libertatea de exprimare și de a exprima adevărul, el a promis să lupte pentru dreptate și să se opună utilizării abuzive a legilor pentru reducerea la tăcere a oamenilor pentru convingerile lor legitime.