ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cazul gigantului farmaceutic Novartis și acuzațiile conform cărora mai mulți oficialii guvernamentali eleni - inclusiv doi prim-miniștri - au primit mită  rămâne în atenția presei din Grecia. 

Marți, în Parlament a fost depus un dosar din partea Procuraturii de la Atena. Conform dosarului, zece foști oficiali de rang înalt din diverse partide ar fi luat mită în valoare de milioane de euro de la compania farmaceutică.  Trei foști angajați ai Novartis au depus mărturie în care foștii prim-ministri, miniștri și alți oficiali de prim rang sunt acuzați că au luat mită. Martorii susțin că vicepreședintele filialei grecești a companiei Novartis a transferat bani în conturile funcționarilor fie prin intermediul unor firme de PR care îi reprezintă pe politicieni, fie direct în conturile acestora, scrie greekreporter.com


Aceste mărturii încep cu acuzațiile potrivit cărora ministrul sănătății din perioada 2006-2009 a primit suma de 40 de milioane de euro (49 de milioane de dolari) drept mită pentru a comanda o cantitate uriașă de vaccinuri. Mai mult, martotrii au declarat că un fost prim-ministru a primit o valiză plină cu bancnote euro cu valoare nominală mare, transportată în portbagajul mașinii vicepreședintelui Novartis, filiala din Grecia. Presupusa mită ar fi avut legătură cu faptul că șeful guvernului era cel care stabilea prețurile medicamentelor achiziționate de statul elen.

De asemenea, există și o altă acuzație, în care apare numele unui ministru al Sănătății din perioada 2009-2010 și care ar fi primit o valiză cu 120.000 de euro, bani pe care pe care acesta i-ar fi spalat prin intermediul unei companii de hardware.

Pe lista celor acuzați se află și ministrul de finanțe în perioada 2012-2014, despre care martorii au pretins că o companie a soției sale a primit 1 milion de euro de la Novartis. 

Din acest cerc nu lipsesc nici jurnaliștii, despre care se spune că ar fi acționat ca mediatori între compania farmaceutică și oficiali guvernamentali.

De asemenea, Novartis este bănuită că a beneficiat de un tratament preferențial pentru plățile din sistemul public de sănătate, chiar și într-o perioadă când acest sistem era practic în faliment în perioada crizei economice. Presa greacă evaluează la circa 85 de miliarde de euro prejudiciul adus de această afacere statului grec, dar estimează în același timp că majoritatea faptelor de mită și deturnare de fonduri s-au prescris, nu însă și cele de spălare de bani.