ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un fost procuror general al Ucrainei îl acuză pe fostul vicepreședinte american de „presiuni” într-o afacere judiciară care s-a aflat în centrul procesului de destituire a președintelui Donald Trump, în cele din urmă achitat, relatează AFP.

Viktor Șokin susține că Joe Biden a „cerut în mod repetat” concedierea sa când era procuror în Ucraina, din februarie 2015 și până în aprilie 2016. El susține că aceste „presiuni” au fost legate de o anchetă derulată la momentul respectiv de parchetul pe care îl conducea, a declarat pentru AFP avocatul fostului procuror Oleksandr Teleșețki.

„Biden a acționat în numele propriilor interese și al celor din familia sa, și nu în interesul americanilor”, a spus Șokin, într-un documentar realizat de un jurnalist francez, adăugând că vicepreședintele lui Barack Obama „a crezut că Ucraina este proprietatea sa privată, feuda sa și că putea face tot ce-și dorea aici. ”

Această anchetă a lui Șorokin viza compania de gaze ucraineană Burisma, din al cărei consiliu de supraveghere făcea parte și Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte democrat. 
 
La câteva zile după ce Șokin a confiscat bunurile lui Mykola Zlochevsky, proprietarul companiei Burisma, președintele Petro Poroșenko l-a chemat și i-a spus să renunțe.„Nu înțelegi ce vrea Biden de la tine? De ce intri din nou în aceste chestiuni cu Burisma?”, l-a citat Șokin pe Poroshenko. În doar câteva săptămâni, el avea să fie înlocuit de un alt procuror pe care Biden l-a numit „mai puternic” - Yuriy Lutsenko, care nu ar avea pregătire în drept și pe care Șokin îl descrie drept un trădător al Ucrainei.

După cum se știe, această afacere ucraineană, numită Kievgate, a dus la procesul de destituire a lui Donald Trump în SUA, în care președintele american a fost acuzat de abuz de putere în folosul său politic personal.

Lui i s-a reproșat că a cerut Kievului să declanșeze o anchetă pentru corupție privind activitățile lui Biden în Ucraina, pentru a-l compromite pe posibilul său adversar democrat în viitorul scrutin prezidențial.

Donald Trump a fost în cele din urmă achitat la începutul lui februarie de către Senat.

Viktor Șokin a depus plângere în Ucraina împotriva presupuselor „presiuni” ale lui Joe Biden și un tribunal a dispus Biroului de anchetă ucrainean (DBR) să deschidă o anchetă în acest caz, potrivit lui Oleksandr Teleșețki.
Parchetul ucrainean a anunțat în octombrie anul trecut că vrea să reexamineze dosarele în care este implicat compania Burisma, pentru a stabili dacă există motive ca acestea să fie redeschise.

Amestecat fără voia în furtuna politică din SUA, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat în luna februarie că vrea să întoarcă pagina acestui scandal care a adus prejudicii relației între cele două țări.