Un general NATO compară atacul din 1999 asupra Serbiei cu cel de la Nagasaki. Bombardarea Republicii Federale Iugoslavia (Serbia și Muntenegru) a fost „războiul experimental al NATO”. O spune generalul în retragere și diplomatul militar din cadrul NATO, italianul Biagio di Grazia.

Di Grazia afirmă că se poate face o paralelă între bombardamentele din 1999 asupra Iugoslaviei și bomba atomică folosită de americani împotriva orașului japonez Nagasaki.  „A fost un război experimental pe care NATO l-a folosit, printre altele, pentru a-și instrui forțele aeriene, în timpul unui atac în care să existe o disproporție incomparabilă între cei care atacă și cei care se apără”, a subliniat Di Grazia pentru cotidianul Politika din Belgrad, vorbind despre războiul din 1999. El a acordat acest interviu săptămâna trecută, când s-a aflat în Serbia pentru a-și promova cartea  "Why NATO bombed Serbia" (De ce a bombardat NATO Serbia), unde povestește o parte din experiența sa, scrie b92.net.
 
Spunând că se poate face o paralelă între bombardarea Serbiei din 1999 și bomba atomică de la Nagasaki, Di Grazia susține că „dacă bomba atomică aruncată peste Hiroshima poate fi văzută ca o acțiune militară, cea care a urmat, aruncată asupra orașului Nagasaki - într-un moment în care Japonia acceptase deja capitularea - a marcat începutul Războiului Rece și a fost un soi de mesaj pe care SUA l-au trimis Uniunii Sovietice”.
 
„Pe când, prin bombardarea Serbiei, s-a dat un mesaj Rusiei cu privire la cine a fost câștigătorul Războiului Rece”, a continuat generalul italian, care consideră că nu a fost vina Serbiei, care făcea tot ce se putea, ci a circumstanțelor internaționale care făcuseră din Rusia un stat slab.

La observația jurnalistului care l-a intervievat conform căreia bombardarea de către NATO a ambasadei Chinei la Belgrad ar putea fi interpretată ca un avertisment al Occidentului către China, Di Grazia a spus că aceasta este concluzia sa personală, așa cum crede că bombardarea de către NATO a Serbiei a fost un avertisment pentru o Rusie slăbită.

Dar, spune el, situația este acum complet diferită.

"De ce nu se gândeșmte nimeni acum la bombardarea Coreeii de Nord? Din cauza armelor nucleare pe care le deține, dar și datorită faptului că China se află in spatele ei, puterea chinezilor consolidându-se de-atunci. În plus, Rusia și-a recâștigat titlul de superputere, iar ceea ce a făcut cu Georgia, Moldova și, în special, cu Crimeea, este similar cu ceea ce a făcut NATO cu Kosovo”, apreciază generalul italian.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews