ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este cel mai vechi membru al PE, prieten al cancelarului Merkel și mulți îl consideră și cel mai influent europarlamentar german. Dar, în timp ce punea tunurile pe România, Elmar Brok făcea bani pe seama vizitatorilor în Parlamentul European.

Veteranul eurodeputat german Elmar Brok, membru al grupului PPE, și-a taxat cu câte 150 de euro vizitatorii la Parlamentul European (PE), plăți pentru care avansa ca justificare acoperirea costurilor acestor vizite, deși el deconta de la Parlamentul European mare parte din aceste costuri, scrie publicația Politico în urma consultării unor documente financiare ale biroului creștin-democraților germani, scrie antena3.ro.

Prin acest sistem s-a obținut o sumă de circa 18.000 de euro colectată de la patru grupuri de vizitatori în anii 2016 și 2017. Taxa de 150 de euro era încă cerută de Elmar Brok vizitatorilor săi și în anul 2018. 

În vârstă de 72 de ani, Brok este cel mai vechi membru al PE și mulți îl consideră ca fiind și cel mai influent europarlamentar german. El a anunțat luni că nu va candida pentru încă un mandat în PE, aceasta după ce membrii partidului său din Germania, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), au votat la începutul lunii împotriva punerii sale din nou pe lista cu candidați pentru alegerile europene din luna mai.

Potrivit Politico, Elmar Brok a încercat totuși să răstoarne această decizie în timpul unei reuniuni a CDU desfășurată sămbătă și a primit sprijin din partea mai multor importanți politicieni germani și europeni, inclusiv președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. 

Chiar și fără un nou mandat de europarlamentar, Elmar Brok dorește să rămână mai departe o figură influentă. După cum a menționat în declarația dată luni, el a fost deja ales în forurile de conducere ale CDU și Partidului Popular European (PPE). 

Eurodeputatul german a fost investigat în trecut pentru alte aranjamente financiare. Pentru un post deținut în cadrul grupului media german Bertelsmann el a câștigat timp de mai mulți ani peste 5.000 de euro pe lună, în timp ce încasa și salariul de eurodeputat de 8.757 de euro pe lună. 

Schema sa de taxare a vizitatorilor este de natură să ridice mai multe semne de întrebare, mai ales că un purtător de cuvânt al Parlamentului European a declarat că în nicio circumstanță un grup de vizitatori nu trebuie să dea bani eurodeputatului pe care-l vizitează. 

Elmar Brok își avertizează pe site-ul său potențialii vizitatori că „'există posibilitatea unei mici subvenții (din partea PE n.red) pentru acoperirea costurilor'' vizitei, dar adaugă că nu orice grup poate beneficia de un asemenea sprijin, întrucât el primește un număr mare de vizitatori. ''Sumele primite de la PE sunt insuficiente pentru a ne putea ocupa corespunzător de grupuri'', argumentează el într-o declarație dată pentru Politico. 

Însă documentele cu rapoarte financiare consultate de această publicație sugerează că sumele colectate de Brok de la vizitatorii săi sunt semnificativ mai mari decât cheltuielile ocazionate de aceste vizite și nici nu există indicii că acestor vizitatori le-ar fi fost rambursate fonduri excedentare. 

De pildă, în cazul unui grup de 47 de persoane invitate de Elmar Brok la PE, această instituție i-a decontat europarlamentarului german 8.760 de euro, dar el a colectat alți 6.150 de euro de la acest grup de vizitatori, deși în final totalul cheltuielilor (transport, caza, masă etc) a fost de puțin sub 8.600 de euro. 

Mai mult, documentele consultate de Politico arată că în fiecare grup unele persoane erau desemnate drept ''câștigători'' (winners), adică nu li se cerea să achite contribuția de 150 de euro.

Elmar Brok, este cel care avertiza România cu activarea articolului 7.

”Cer social-democraților să ia serios în considerare posibilitatea ca noi, Parlamentul European, să declanșăm împotriva României procedura prevăzută de Articolul 7”, spunea Elmar Brok, citat de presa din România.