ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Juriul UE al concursului ”Capitala Europeană a Culturii” (EKF 2023) a anunțat că unul dintre orașele participante din Ungaria nu poate deține acest titlu. Motivul: „este prea alb și nu are suficienți migranți”, scrie site-ul maghiar de știri „888.hu”, citat de Voice of Europe.

Rămas în competiție alături de șapte semifinaliști, tot din Ungaria, orașul maghiar Székesfehérvár a realizat un film promoțional pentru juriul european. Filmul prezintă cele mai frumoase locuri din oraș, un cuplu fericit și câțiva copii care se joacă.

Jurații nu au fost însă deloc impresionați de imaginile din Székesfehérvár. Verdictul lor, menit să pună capăt aspirațiilor autorităților maghiare, a fost acela că aici „sunt prea mulți oameni fericiți, prea mulți albi, dar nu sunt suficienți migranți”.

Filmul a apărut și pe YouTube și a atras peste 30.000 de vizualizări. Unul dintre experții Uniunii Europene a decretat, fără alte comentarii: „Acesta este un film de propagandă pentru Europa creștină și albă; toată lumea este fericită și dansează pe străzi!”

Primarul orașului maghiar, András Cser-Palkovics, a comentat decizia juriului miercuri, precizând că nu a avut loc nici o audiere a experților, iar decizia juriului a fost una motivată politic. Primarul a adăugat și criticile aduse de comisia cinematografică la adresa filmului despre Székesfehérvár: „Din film au fost excluși oamenii săraci și migranții, în timp ce în imagini au apărut prea multe cruci, biserici și, un lucru și mai rău, atitudinea orașului, care consideră asta drept o valoare”

Juriul a hotărât să recomande rămânerea în competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a orașelor  Győr, Debrecen și Veszprém.