ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recentul atac de la Strasbourg a venit la fix pentru președintele Franței, Emmanuel Macron, scrie jurnalistul Patrick Andre de Hillerin în Libertatea.

„Chiar dacă serviciile secrete franceze, jenant de incapabile în a preveni atentate mai mult decât împiedicabile, și-au crescut bugetele și numărul de angajați după fiecare dintre aceste acte teroriste, francezii nu și-au cedat drepturile civile așa cum au făcut-o alții.

Chestie de obraz, de tradiție, de încăpățânare. Așa cum a subliniat Macron, în discursu-i lamentabil de luni: „este vocația noastră, de-a lungul istoriei, să deschidem drumuri neexplorate, pentru noi și pentru lume”. Vocația francezilor pare, mai actual decât oricând, a fi Libertatea. Fraternitatea. Și Egalitatea. Lucru pe care conducătorii Franței l-au uitat de multă vreme.

De la Vichy încoace.

Luni seară, în timpul discursului de 13 minute al lui Emmanuel Macron, un singur gând putea trece prin mintea celor care nu s-au născut ieri și care au mai văzut disperarea Puterii transpirând prin toți porii: un act terorist în Franța ar salva „situația”! Culmea: previzibil, dar nedorit, actul terorist a venit.La doar o zi după discursul prezidențial. Și nu oriunde, ci tocmai la Starsbourg, în unul dintre rarele momente în care Parlamentul European se reunise acolo. Mai puțin interesate de drama oamenilor uciși sau răniți în atacul de la Târgul de Crăciun, televiziunile s-au repezit să obțină reacții de la parlamentarii europeni. Timorați, speriați, sechestrați nu în clădirea PE, ci în restaurante sau hoteluri de lux. TEROARE! La ora la care scriu, nici măcar media franceză nu se aruncă să furnizeze identitatea atacatorului. Dar sunt sigur că, pe lângă antecedentele penale deja anunțate, se va descoperi că individul va fi purtat, în ultimele săptămâni, o vestă galbenă”

Jurnalistul notează că acesta „ nu este atentat, este o insultă epocală la adresa inteligenței oricărui citoyen!”.

„Republica este în pericol. Franța trebuie să se unească. Pe lângă suta de euro în plus la salariu și pe lângă scutirile de impozite, acum e nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate, de uniune națională, de concordie. Renunțați la protestele voastre justificate, dar inutile și deranjante, pentru a fi împreună, din nou, în lupta împotriva Răului. Nu, mă scuzați, dar ața albă din această cusătură inabilă e prea vizibilă. Ăsta nu este atentat, este o insultă epocală la adresa inteligenței oricărui citoyen!”, concluzionează PAH.