ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virușilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea.
 
Cunoscută sub numele de „Vector”, instituția este unul dintre două laboratoare care deține virusul variolei și mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar și tulpini de antrax, informează The Guardian, citată de Mediafax.
 
Deflagrația s-a produs în timpul unor lucrări de reparație la Centrul de cercetare de Virologie și Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia. Instituția a deținut studii despre arme biologice în timpul erei sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. 
 
Explozia „unui cilindru de gaz” ar fi provocat incendiul în clădirea de beton. Presa rusă a relatat că echipele de intervenție au reacționat cu rapiditate, însă „situația a fost rapid actualizată de la o urgență ordinară la un incident major”.

Mass-media de stat din Rusia a confirmat că laboratorul, care s-a ocupat de „dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola și hepatită, cât și pentru studierea epidemiilor și a chestiunilor generale referitoare la imunologie”, a participat la un „program sovietic, actualmente defunct, de cercetare a armelor biologice”, iar în incinta instituției sunt în continuare depozitate „unele din cele mai periculoase tulpini (virale) - inclusiv variolă, Ebola, antrax și anumite tipuri de ciumă”.


Incidentul de la centrul de cercetare în domeniul virusologiei survine după un accident produs în luna august în regiunea Arhanghelsk în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară.