Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virușilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea.
 
Cunoscută sub numele de „Vector”, instituția este unul dintre două laboratoare care deține virusul variolei și mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar și tulpini de antrax, informează The Guardian, citată de Mediafax.
 
Deflagrația s-a produs în timpul unor lucrări de reparație la Centrul de cercetare de Virologie și Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia. Instituția a deținut studii despre arme biologice în timpul erei sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. 
 
Explozia „unui cilindru de gaz” ar fi provocat incendiul în clădirea de beton. Presa rusă a relatat că echipele de intervenție au reacționat cu rapiditate, însă „situația a fost rapid actualizată de la o urgență ordinară la un incident major”.

Mass-media de stat din Rusia a confirmat că laboratorul, care s-a ocupat de „dezvoltarea vaccinurilor pentru Ebola și hepatită, cât și pentru studierea epidemiilor și a chestiunilor generale referitoare la imunologie”, a participat la un „program sovietic, actualmente defunct, de cercetare a armelor biologice”, iar în incinta instituției sunt în continuare depozitate „unele din cele mai periculoase tulpini (virale) - inclusiv variolă, Ebola, antrax și anumite tipuri de ciumă”.


Incidentul de la centrul de cercetare în domeniul virusologiei survine după un accident produs în luna august în regiunea Arhanghelsk în cursul testării unei rachete cu propulsie nucleară.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews