ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Specialiștii din lumea întreagă nu mai au nicio îndoială: tableta, Xbox-ul, smartphone-ul și altele device-uri care, pe moment, îi țin pe copii liniștiți, într-o lume virtuală, pot fi denumite „heroină digitală”. Pentru că toate aceste  dispozitive pe care părinții le dau pe mâna copiilor de la cele mai mici vârste produc aceeași dependență pe care o dau drogurile. Despre acest fenomen care nu mai poate fi stopat și în capcana căruia cad copiii din toată lumea vorbește doctorul Nicholas Kardaras intr-un articol publicat în 2016 de New York Post.
 
Medicul american, cunoscut pentru tratarea dependenților de droguri, susține că a ajuns la concluzia că îi este mult mai simpul să trateze dependenții de heroină si metamfetamină decat pe cei pierduți în lumea jocurilor video  a rețelelor de socializare.

„Acum știm că aceste iPad-uri, smartphone-uri și Xbox-uri sunt o formă de droguri digitale. Cercetările recente privind imagistica creierului arată că ele afectează cortexul frontal al creierului - care controlează funcționarea executivă, inclusiv controlul impulsurilor - exact același mod în care o face și cocaina. Tehnologia este atât de hiper-excitantă încât ridică nivelurile de dopamină - neurotransmițătorul care dă starea de bine, cel mai implicat în dinamica dependenței - la fel de mult ca și sexul”, spune medicul american.
 
El explică faptul că mulți părinți au înțeles că toate aceste ecrane digitale omniprezente in viața copiilor au un efect negativ asupra lor. „Vedem însă manifestări agresive ale copiilor atunci când dispozitivele le sunt luate iar atenția lor se risipește atunci când nu mai dețin dispozitivele hiper-excitante.
 
Mai rău, putem vedea cum copiii care devin plictisiți, apatici, neinteresați de ce este în jurul lor când nu mai sunt conectați”.
 
Asta i-a făcut pe inginerii și tehnicienii din acest domeniu să fie și cei mai precauți părinți când vine vorba de a lăsa aceste dispozitive create de ei  pe mâna copiilor. Este cazul lui Steve Jobs, cunoscut pentru faptul că și-a ținut copiii departe de ecranele digitale. De asemenea,  directorii și inginerii din Silicon Valley își înscriu copiii în școli Waldorf non-tech. Fondatorii Google, Serghei Brin și Larry Page, au ales școli Montessori fără nicio tehnologie,  la fel ca și creatorul Amazon, Jeff Bezos și fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales.

„Așa este: creierul copilului tău în timp ce stă pe Minecraft arată ca un creier dependent de droguri. Nu e de mirare deci că ne este foarte greu să îi smulgem pe copiii de pe ecranele pe care stau și că devin agitați atunci când nu mai sunt lăsați să stea pe aceste ecrane. În plus, sute de studii clinice arată că ecranele cresc depresia, anxietatea și agresivitatea și pot duce chiar la comportamente psihotice unde jucătorul video își pierde legătura cu realitatea”, spune medicul american.

„În activitatea mea din spital, cu peste 1.000 de adolescenți, din ultimii 15 ani, am regăsit vechea axiomă care spune că „Un gram de prevenție face cât un kilogram de vindecare”. Ea poate fi aplicată atunci când vine vorba de dependența de tehnologie. Din momentul în care un copil a depășit limita, devenind dependent de tehnologie, tratamentul poate fi foarte dificil. Mi-a fost mai ușor să tratez dependenții de heroină si metamfetamină decat pe  cei pierduți în lumea jocurilor video sau pe cei care au dezvoltat o dependență de Facebook și social media”, spune Nicholas Kardaras.

În conformitate cu Declarația Academiei Americane de Pediatrie din 2013, copiii cu vârste între 8 și 10 ani petrec 8 ore pe zi cu diverse mijloace media digitale, în timp ce adolescenții petrec 11 ore în fața ecranelor. Unul din trei copii utilizează tablete sau smartphone-uri înainte de a putea vorbi. Între timp, manualul „dependenței de Internet” alcătuit de doctorul Kimberly Young arată că 18% dintre utilizatorii de internet cu vârste între 14 și 18 ani din SUA suferă de dependența de tehnologie.


„Odată ce o persoană depășeșye limitele și devine dependentă de droguri, de dipozitive digitale sau de orice altceva - ea are nevoie de detoxifiere înainte ca orice alt tip de terapie să aibă vreo șansă de a fi eficientă. În cazul dependenței de tehnologie,  asta înseamnă un detox digital radical- fără computere, fără smartphone-uri, fără tablete. Detoxifierea digitală extremă elimină chiar și privitul la televizor.
 
Timpul prescris este de patru până la șase săptămâni; acesta este timpul necesar, de obicei, pentru ca un sistem nervos hiper-excitat să se reseteze. Însă nu este deloc o misiune ușoară în societatea actuală, care abundă în tehnologie și unde ecranele au devenit parte din viața noastră. O persoană poate trăi fără droguri sau fără alcool; dar în cazul  dependenței de tehnologie, ispitele digitale sunt pretutindeni”, afirmă medicul american.

El spune că, pentru a preveni ca copiii să nu devină dependenți de tehnologie, trebuie, în primul rând, ca micuții de 4, 5 sau 8 ani să nu se fie lăsați să se conecteze la ecrane. Asta înseamnă că se vor juca cu Lego în loc de Minecraft, vor citi cărți tipărite, și nu pe iPads, vor face sport și se vor juca în natură, în loc să se uite ore întregi la televizor.