ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Magnatul mexican Carlos Slim Helú, cel mai bogat om din lume în perioada 2010-2013, propune introducerea săptămânii de lucru de trei zile, în scopul diminuării șomajului, stimulării turismului, educației și îmbunătățirii calității vieții. Ba, mai mult, deja aplică sistemul în companiile sale.

Săptămânile de lucru mai scurte reprezintă o soluție pentru transformarea civilizației. Istoric, cu cât tehnologia avansează mai mult, cu cât sunt mai multe progrese, cu atât oamenii muncesc mai puțin. Acum se întâmplă că oamenii trăiesc mai mult, au o sănătate mai bună, fără necesitatea efortului fizic. Această civilizație necesită mai multe cunoștințe, mai multă experiență, mai puțin efort fizic. Productivitatea a crescut exponențial, chiar dacă unii economiști neagă acest lucru. Și vedem că din această cauză șomajul este o problemă în multe țări, mai ales în Europa. Este important ca oamenii să nu mai iasă la pensie la 50, 60 sau 65 de ani. Cred că ar trebui să se pensioneze mai târziu, dat fiind că au mai multe cunoștințe și mai multă experiență. Iar eu cred că trebuie să lucreze trei zile pe săptămână, pentru a crea spațiu și altora", afirmă Carlos Slim, președinte și director general al companiilor Telmex, América Móvil, Samsung Mexico și Grupo Carso, într-un interviu pentru Bloomberg preluat de Mediafax.

Întrebat dacă acest sistem nu ar conduce la diminuarea veniturilor, Carlos Slim a precizat: "Nu; pentru companii, productivitatea a generat un excedent de personal. Se poate aplica un schimb foarte bun-mai puține zile de lucru și mai mulți ani până la pensionare. De fapt, am început să aplicăm acest sistem în Telmex (o filiala a companiei América Móvil) acum doi ani. Le oferim angajaților care au multe cunoștințe posibilitatea de a lucra mai mulți ani, dar mai puține zile pe săptămână. Circa 40% dintre angajați acceptă", afirmă Carlos Slim.

"De-a lungul timpului, chiar dacă trecerea a fost lentă, oamenii au lucrat mai puțin. Pe vremuri se lucra 72 de ore, șase zile pe săptămâna. Apoi, 60 de ore. Succesul cel mai mare a fost săptămâna de lucru de 48 de ore. Apoi, săptămâna engleză, în care se lucra sâmbătă, iar duminică era singură zi de odihnă. Apoi, 40 de ore. În loc să lucrăm cinci zile, pentru 35 de ore, să lucrăm acum trei zile, pentru a le face loc și altora să muncească", spune Carlos Slim.