ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că liderii europeni au ajuns la un acord cu Turcia în privința reducerii numărului de imigranți clandestini care vin în Grecia, în urma discuțiilor de la summitul de luni de la Bruxelles, informează site-ul postului Deutsche Welle, citat de Mediafax.

"Făcând ceea ce intenționăm, vom distruge modelul de afaceri al traficanților de persoane care exploatează suferința persoanelor și vom impune că sigura modalitate viabilă de a ajunge în Europa este cea oferită de mijloacele legale. Nu va mai exista nicio încurajare a cetățenilor sirieni de a plăti traficanților pentru a le asigura transportul pe Marea Egee. Dacă vei face asta ca imigrant, nu numai că vei fi trimis înapoi în Turcia, dar vei fi plasat la finalul listei pentru repartizarea imigranților", a declarat Juncker, explicând că în baza noului acord Turcia va trebui să primească înapoi toți imigranții clandestini care ajung în Grecia, inclusiv cetățenii sirieni.

"Pentru fiecare imigrant sirian reprimit, unul va fi repartizat în UE direct din Turcia", a subliniat Juncker.

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a solicitat luni liderilor celor 28 de state UE încă trei miliarde de euro și accelerarea procedurilor pentru ridicarea restricțiilor de călătorie în cazul cetățenilor turci în UE, în schimbul reprimirii tuturor imigranților clandestini care ajung în Grecia din Turcia, inclusiv a cetățenilor sirieni. De asemenea, premierul turc a solicitat și reluarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE.

După ce liderii europeni "au primit cu bunăvoință" propunerile Turciei, președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat că detaliile legale ale înțelegerii anunțate marți vor fi agreate în cadrul unei reuniuni care va avea loc săptămâna viitoare, în perioada 18-19 martie. "Suntem conștienți că acum avem o soluție", a declarat Tusk.