ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie "va trebui să accepte să fie considerată ca o țară terță" în cazul în care va părăsi Uniunea Europeană (UE), a atenționat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu pentru cotidianul francez Le Monde.

"Dacă britanicii vor spune 'nu' (menținerii în UE, în timpul referendumului din 23 iunie), ceea ce nu doresc, viața comunitară nu va mai fi la fel ca înainte", a declarat Juncker. "Marea Britanie va trebui să accepte să fie considerată o țară terță, care nu va fi 'periată'. Dacă britanicii vor părăsi UE, vor trebui să tragem concluzii, atât noi, cât și ei. Aceasta nu este o amenințare, însă relațiile noastre nu vor mai fi ca cele de astăzi", a avertizat el.

Întrebat cu privire la al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Austria, prevăzute să aibă loc duminică și care s-ar putea solda cu victoria unui candidat al partdului naționalist, președintele Comisiei Europene a declarat: "În ceea ce privește perspectiva de a vedea învingătoare dreapta dură și extrema dreaptă, mă simt obligat să spun că ele nu-mi plac. Se pare că austriecii nu apreciază asta, dar puțin îmi pasă: cu extrema dreaptă nu există nici dezbatere, nici dialog", a adăugat el.

În ceea ce privește criza migrației spre Europa, Juncker a amintit de necesitatea de a pune în funcțiune unități de pază a frontierei și de coastă în Europa.

"Aș vrea ca, în condițiile în care este de acord cu principiul, Consiliul European să organizeze această apărare a frontierelor externe ale Europei", a spus Juncker.

"Am comis o gravă eroare când am organizat Spațiul Schengen, prin subestimarea acestei necesități, chiar dacă nu este vorba de a face din Europa o fortăreață", a adăugat el.

De asemenea, Juncker a încurajat Franța să se angajeze mai mult în favoarea Europei.

"Franța, căreia îi place să aibă opinie divergentă pe orice temă, ar trebui să evite să facă acest lucru cu privire la Europa. Ea trebuie să transmită un mesaj, o anumită idee care să apere Europa. Dacă dinspre Franța ar veni un mesaj coerent, acest lucru ar avea un efect important în fața discursului britanic", a opinat președintele Comisiei Europene.