ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ca orice mare putere, SUA evită să își asume responsabilitatea în legătură cu declanșarea unor grave crize internaționale cum este cea a terorismului, aruncând pisica moartă în gradina unor țări fără o pondere economică și militară importantă dar posibil generatoare de conflicte prin poziția lor geografică.

Un astfel de stat este Qatarul, mic emirat din sud estul Arabiei Saudite care de aproape două săptămâni se află sub un fel de embargou impus de țările arabe vasale Americii pe motiv că ar finanța terorismul. Restricțiile au mers până într-acolo încât potrivit unor surse, locuitorilor Qatarului nu li se mai permite de către autoritățile saudite să vină în pelerinaj la Mecca, fapt fără precedent în lumea islamică.

Există, desigur, posibilitatea ca CIA ori alte servicii secrete să dețină date care să confirme implicarea Qatarului în susținererea financiară a ISIS. Având în vedere precedentele create de politica americană în Orientul Mijlociu este însă la fel de posibil ca acuzația adusă Qatarului să fie doar un pretext folosit de Departamentul de Stat American pentru declanșarea unui nou act de agresiune. Nu mai departe de anul 2003, Administrația Bush, în ciuda opoziției Consiliului de Securitate ONU și chiar a unor state membre NATO, a decis înlăturarea prin forță a regimului de la Bagdad și ocuparea militară a Irakului pe motiv că Saddam Hussein ar fi deținut arma chimică, fapt neconfirmat nici până în ziua de astăzi.

Pe teritoriul Irakului și al Siriei, țară măcinată de un cumplit război civil care a avut ca punct de plecare încăpățânarea Administrației Obama de a-l înlătura prin orice mijloace pe președintele Bashar Al Assad, aliat al Rusiei, a luat naștere Stat Islamic, organizație care prin mulțimea și "ingeniozitatea” atentatelor ține la ora actuală sub teroare populația civilă din țările occidentale.

Donald Trump, excentricul președinte american pentru care politica pare să însemne o afacere, nu a învățat nimic din erorile predecesorilor săi. Liderul de la Casa Albă dorește o soluție radicală în problema Qatarului, fără să țină cont de riscul declanșării unui război mondial.

Opinie semnată de Vlad Mateescu