ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O corvetă, echipată cu rachete, din cadrul Flotei Rusiei din Marea Neagră, și o navă de patrulare a Gărzii de coastă ruse au forțat un vas sub pavilion turcesc să-și schimbe cursul după ce acesta tăiase calea unui grup de vase ce tractau două platforme petroliere aparținând companiei Cernomorneftegaz din Crimeea, relatează RIA Novosti și TASS, citând surse ale companiei.

Două instalații de foraj, aparținând Cernomorneftegaz, au fost transferate de la un zăcământ de gaze din zona Odesei (sudul Ucrainei) în apele teritoriale ale Rusiei, relatează Agerpres.

Moscova susține că nava comercială sub pavilion turcesc nu a dat prioritate vaselor-remorcă, cărora a fost pe cale să le taie drumul, și atunci a fost forțată să-și schimbe cursul, întrucât a creat în mod deliberat un caz de urgență.

Acest incident survine după ce duminică un distrugător rusesc a tras focuri de avertisment la adresa unui pescador turcesc cu care era pe cale să intre în coliziune în Marea Egee.

Ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu a avertizat luni că răbdarea Ankarei cu Rusia "are o limită" după reacția 'exagerată' a Moscovei la un incident naval produs la sfârșitul săptămânii trecute între două țări, scrie în ediția sa de luni cotidianul italian Corriere della Sera. "Cu siguranță Rusia și Turcia trebuie să-și restabilească relațiile de încredere pe care le-au avut întotdeauna, însă răbdarea noastră are o limită", a mai spus Cavusoglu.
 
Aceste incidente sporesc tensiunile dintre Turcia și Rusia în condițiile în care cele două țări traversează cea mai gravă criză diplomatică de la sfârșitul Războiului Rece, după ce un avion militar rus a fost doborât la 24 noiembrie de aviația turcă.