ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Ilmars Rimsevics, a fost reținut de Agenția anticorupție a țării, ceea ce a provocat noi îngrijorări privind sistemul financiar al unui stat membru al zonei euro, transmit Financial Times și Reuters.

Ilmars Rimsevics este și membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) din 2004.

Luni, cabinetul de la Riga se va întâlni pentru a discuta situația, în timp ce Consiliul național de securitate va dezbate, de asemenea, problemele financiare cu care se confruntă Letonia.

Autoritățile letone au căutat să calmeze opinia publică după ce Ilmars Rimsevics, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei din 2001, a răspuns întrebărilor anchetatorilor timp de ore.

„Nu există indicii ale unei amenințări la adresa sistemului financiar al Letoniei", a afirmat duminică premierul Maris Kucinskis, în timp ce ministrul de Finanțe, Dana Reizniece-Ozola, a declarat că Rimsevics ar trebui să demisioneze pentru a proteja reputația statului baltic.

Reținerea guvernatorului vine după un raport al Trezoreriei SUA referitor la "spălare de bani instituționalizată" la a treia mare bancă din Letonia, ABLV, inclusiv tranzacții care au legătură cu Coreea de Nord.

Conform raportului, directorii, acționarii și angajații ABLV au făcut din "spălarea de bani o componentă de bază a practicilor de afaceri ale băncii" iar Trezoreria SUA a propus ca ABLV să fie exclusă din sistemul financiar american. ABLV a dezmințit acuzațiile, spunând că raportul conține "informații excesiv de calomniatoare".

Au existat de mult timp îngrijorări privind sistemul financiar leton, legate de nivelul și sursa depozitelor non-rezidenților, majoritatea din Rusia și alte foste state sovietice. Din cauza acestor temeri, unele state, cum ar fi Franța, au cerut întârzierea aderării Letoniei la zona euro. Țara a intrat în zona euro conform calendarului de aderare, la 1 ianuarie 2004.

Adjunctul premierului și președintele Parlamentului i-au cerut lui Ilmars Rimsevics să demisioneze din funcția de guvernator al Băncii Centrale a Letoniei.

Pentru a atenua temerile oficialilor UE referitoare la statul baltic, autoritatea de reglementare financiară din Letonia a amendat în ultimii ani câteva bănci locale și a înăsprit regulile.