Un nou scandal a izbucnit în Germania, după ce presa a dezvăluit că marii constructori auto au finanțat teste cu gaze toxice pe oameni și pe maimuțe.
 
Ziarul local Stuttgarter Zeitung a dezvăluit duminică faptul că un organism în domeniul cercetării, finanțat de mai mulți constructori germani de automobile, a procedat la un studiu științific asupra efectelor dioxidului de azot - care se găsește în gazul de eșapament - asupra unor subiecți umani, pentru a cerceta efectele poluării.

Cotidianul american The New York Times (NYT) a dezvăluit, la rândul său, teste asupra unor maimuțe de laborator.

Studiul dezvăluit de Stuttgarter Zeitung a fost comandat de Grupul european de cercetare asupra mediului și sănătății în sectorul transporturilor (EUGT), dizolvat anul trecut, precizează publicația germană.

Potrivit Stuttgarter Zeitung, ale cărui informații nu au putut să fie confirmate de Reuters, organismul de cercetare a fost finanțat de constructorii germani Volkswagen, Daimler și BMW.

Ziarul scrie că aproximativ 25 de tineri sănătoși au inhalat, timp de mai multe ore, dioxid de azot în diverse doze. Testele au fost efectuate într-un institut din cadrul Universității Aachen, în Germania.

Impactul gazului de eșapament asupra persoanelor nu a putut să fie determinat de studiu, publicat în 2016, precizează ziarul.

Declarându-se ”consternat” de ”implementarea și amploarea acestor teste”, Daimler a ”condamnat ferm”, duminică, acest studiu. Grupul, care a dat asigurări că nu are vreo legătură cu acest studiu, va lansa, cu toate acestea, o anchetă.

Dezvăluirile apar pe fondul scandalului provocat de descoperirea în 2015 a unor teste trucate de emisii ale unor automobile ale mărcii Volkswagen, care a pus în discuție viitorul motoarelor diesel și a ilustrat dificultatea constructorilor în a se conforma unor reglementări tot mai stricte în privința emisiilor de oxid de azot.

Mai multe orașe germane intenționează să interzică anumite vehicule diesel din cauza nivelului ”șocant” al emisiilor de oxid de azot măsurat în atmosferă.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews