ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La aproape un an de la presupusul atac chimic din Douma, Siria, din aprilie 2018, pe care Casa Albă l-a folosit ca pretext pentru a bombarda facilitățile și bazele guvernului sirian din Damasc, un producător de la BBC, care a făcut o anchetă pe teren, a ieșit public cu următoarea concluzie: „așa zisul atac cu gaz sarin al lui Assad asupra orașului Douma a fost în regizat”.

Riam Dalati este un binecunoscut producător BBC din Siria, care transmite de ani buni informații din regiune. Zilele trecute el și-a șocat cei aproape 20 de mii de urmăritori pe Twitter, printre care se află și jurnaliști de la televiziuni importante din lume, spunând că după o investigație care a durat șase luni a ajuns la o concluzie fără tăgadă. ”Pot dovedi fără nicio umbră de îndoială că scena spitalului ( presupusul atac cu gaze chimice asupra spitalului din Douma pe care l-ar fi comis regimul Assad - n.r)  a fost regizată”.

”Scena spitalului” face referire la imaginile filmate și redate la acea vreme de către televiziunile internaționale în care erau prezentați copiii dintr-un spital Douma,victime ale presupusului atac chimic, tratați de medici și de personalul din Căștile Albe.
Jurnalistul BBC a scris:

„După aproape 6 luni de investigații, pot dovedi fără îndoială că scena spitalului din Douma a fost regizată. Nu au avut loc decese în spital”.

El a menționat că a intervievat mai mulți membri ai controversatului ONG Căștile Albe și activiști ai opoziției, ajungând, în final, la această concluzie.

Într-o altă postare pe Twitter, Riam Dalati a adăugat:

”Rusia și cel puțin o țară NATO știau ce s-a întâmplat în spital. Au fost trimise documente. Cu toate acestea, nimeni nu știa ce s-a întâmplat cu adevărat în acea locație, în afară de activiștii care au orchestrat totul. De aceea, Rusia s-a concentrat in mod special pe discreditarea scenei spitalului.

Trimiterea lui Dalati la activiștii care au manipulat imaginile cu presupusul atac din Douma se referă  la Căștile Albe și la rebelii sirieni, ale căror filmări au avut urmărit prezentearea consecințelor letale ale unui atac chimic care ar fi avut loc în interiorul unei alte scene - un apartament bombardat, în care se aflau zeci de cadavre.
Un film lansat la 7 aprilie 2018 de rebelii grupării Jaysh Al Islam, o facțiune jihadistă finanțat de Arabia Saudită, care în acele zile controla încă orașul Douma din regiunea Ghouta, arată consecințele cumplite ale unui pretins atac chimic lansat cu doar câteva ore înainte de două elicoptere guvernamentale siriene. Cu toate astea, chiar înainte de imaginile „măcelului„ este difuzat un alt videoclip în care se vede cum în școlile controlate de rebeli copiii sunt învățați să imite consecințele unui atac chimic fals. Imaginile se suprapun cu ușurință. Și sunt foarte greu de distins.

Statele Unite au lansat pe 8 aprilie 2018 atacuri cu rachete de croazieră la o bază aeriană din Siria, ca răspuns la un presupus atac cu gaz sarin din nord-vestul Siriei, în Ghouta.  Diverse state occidentale au învinuit guvernul sirian pentru atac, însă Damascul a respins cu tărie acuzațiile ca fiind "scorneli chimice” realizate de teroriști în încercarea de a opri avansarea forțelor pro-guvernamentale.
 
Atacul americano-franco-britanic împotriva Siriei a atras un val de critici internaționale, deoarece a fost efectuat înainte ca OPCW să poată investiga atacul din Douma.

Președintele sirian Bashar al-Assad a condamnat atacul condus de SUA și a afirmat că acesta doar va consolida determinarea țării sale de a continua să lupte împotriva grupurilor teroriste susținute de Occident și de a "distruge terorismul în fiecare colț al țării”.