ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un site creat de un român a atras atenția celor care monitorizează modul în care s-a desfășurat campania electorală din SUA.

Ovidiu Drobotă, 24 de ani, a lansat în luna martie Ending the Fed, un site care a reușit în câteva luni să ajungă la un număr de 3,3 milioane de vizitatori unici pe lună. Printre multele știri publicate s-au aflat și unele false.

"Într-adevăr, am publicat câteva articole care nu au provenit dintr-o sursă verificată, însă nu aveam de unde să știu dacă informația e ok sau nu. Acele articole false nu au fost scrise de mine. Am preluat conținut din surse neoficiale. Într-un fel îmi pare rău, dar același lucru îl fac și site-urile majore de știri", a declarat Ovidiu Drobotă pentru Digi 24.

O analiză făcută de Buzzfeed asupra știrilor viralizate din campania electorală din SUA arată că acest site a avut patru știri în top zece știri false despre alegeri care s-au răspândit pe Facebook.

Ovidiu Drobotă a spus că nu are legătură cu echipa de campanie a lui Donald Trump, declarându-se „un simplu simpatizant”. În plus, a negat orice legătură cu WikiLeaks sau cu Rusia.

Întrebat cum va influența Donald Trump ca președinte, el a spus că „un mandat va fi util pentru întreaga lume. Vor fi acorduri comerciale corecte și națiunile o să aiba granițe securizate. Aici, în Europa, s-au întâmplat tot felul de lucruri rele din cauza migrației masive, dar presa mușamalizează aceste știri”.

Presa din SUA care a prezentat acest caz ar trebui să amintească despre cum s-a poziționat media la aceste alegeri, modul în care a fost susținută Hillary Clinton, inclusiv după alegeri. Manipularea a existat și în timpul protestelor anti-Trump, CNN fiind un actor important.