Sârbul Nemanja Matici, starul lui Manchester United,  a explicat de ce a decis să nu poarte la piept floarea de mac în timpul unui meci din Premier League.

Floarea de mac este un simbol purtat de britanici, inclusiv de fotbaliștii care joacă în echipele din Regatul Unit, în fiecare noiembrie, până la Ziua Armistițiului, în memoria soldaților uciși în războaie - și, potrivit Legiunii Regale Britanice, „decizia de a purta acest simbol trebuie să fie o alegere personală”.
 
Matici a decis însă să nu poarte floarea de mac, lucru care atras criticile presei engleze și ale suporterilor englezi. Sârbul a explicat pe Instagram de ce nu va avea la piept acest simbol.

„Recunosc dreptul oamenilor de a purta flori de mac, respect reciproc dreptul lor de a face acest lucru și am o simpatie deplină pentru oricine a pierdut pe cei dragi din cauza războiului. Cu toate astea, pentru mine este un nou prilej de a-mi reaminti un atac pe care l-am simțit personal, pe când aveam doar 12 ani și trăiam în Vrelo, deoarece țara mea a fost devastată de bombardamentele NATO asupra Serbiei in 1999. Reflectând asupra acestui lucru, simt că acum nu este corect să port macul pe cămașa mea. Nu vreau să subminez ideea acestui simbol al mândriei în Marea Britanie sau să jignesc pe cineva, totuși, suntem cu toții un produs al propriei noastre educații și aceasta este o alegere personală, din motivele arătate”, a explicat Nemanja Matici.

Un alt fotbalist care a luat o decizie similară a fost  irlandezul James McClean de la Stoke City. Din aceleași motive ca ale jucătorului sârb: irlandezul asociază floarea de mac cu acțiunile militare britanice împotriva poporului său și, prin urmare, nu are motive să îl poarte, scrie b92.net.

După apariția poemului „Pe câmpiile Flandrei”, Moina Michael, o profesoară din Statele Unite ale Americii, a fost avocata ideii că floarea de mac trebuie să fie simbolul comemorării. Ziua de 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat Primul Război Mondial, a devenit cunoscută ca „Ziua Armistițiului”, iar după Al Doilea Război Mondial numele a fost schimbat în "Ziua Comemorării”.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews