ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Produsele vândute de un supermarket britanic este posibil să fi infectat mii de persoane cu o formă de hepatită care poate provoca ciroză hepatică, au declarat oficiali din sistemul de sănătate publică, citați de The Times.

Cercetătorul de la serviciul de sănătate publică Public Health England (PHE) care încearcau să găsească legătura dintre 60 de oameni cu Hepatită E au descoperit că toți au mâncat cârnați și șuncă feliată marcă proprie a unui supermarket, al cărui nume nu a fost făcut public, fiind numit în cercetare numai Supermarket X. Studiul a fost efectuat în perioada 2014 -2016 și a arăcat că între 150.000 și 200.000 de oameni din Marea Britanie sunt infectați anual cu virusul Hepatitei E (HEV), potrivit News.ro.

„Numai Supermarketul X, în special propria sa marcă, a fost asociat semnificativ cu HEV G 3-2”, se arată în raport. Documentul a fost redactat după ce un studiu din 2011 al PHE a constatat, de asemenea, că produsele din carne de porc ale Supermarket X conțineau virusul.

În replică la această descoperire, Serviciul de Transfuzii și Transplanturi al Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie a testat sângele donat, pentru a detecta eventuale contaminări cu HEV, și intenționează să verifice și organele și țesuturile primite.

Virusul HEV se găsește, de regulă, în porci. Porcii din Marea Britanie nu prezintă virusul, dar acesta a fost detectat în produse din carne de porc din Olanda, Germania și alte țări europene.

Surse au declarat pentru The Times că ele cred că Supermarket X este Tesco. Însă un purtător de cuvânt al lanțului a declarat pentru The Independent că lucrează strâns cu PHE pentru a se asigura că siguranța și sănătatea clienților săi nu sunt puse în pericol.

„Studiul a fost desfășurat în urmă cu șase ani, pe un număr mic de oameni, și, deși nu prezintă nicio legătură directă între produse specifice și Hepatita E, întotdeaunea avem grijă să analizăm rezultatele unor astfel de cercetări. Calitatea alimentelor este foarte importantă pentru noi și avem o echipă de experți pentru a ne asigura de cele mai înalte standard posibile în fiecare etapă a lanțului nostru de furnizare, precum și pentru a le oferi clienților noștri informații clare privind cum să manipuleze și să gătească acasă carnea de porc, pentru a minimaliza riscul de Hepatită E”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

HEV se transmite când fecale infectate cu virusul ajung în gură, de obicei prin alimente sau apă. Transmiterea virusul de la om la om este rară, însă este posibilă în primele două săptămâni după apariția simptomelor la un pacient.

Majoritatea persoanelor infectate cu HEV prezintă simptome similar gripei, oboseală, dureri abdominale, stare de vomă și dureri ale încheieturilor și mușchilor. Acestea pot dura până la o lună.

Însă cei cu sistemele imunitare slăbite pot dezvolta complicații precum ciroză hepatică sau problem neurologice.