Una dintre cele mai mari companii aeriene din Brazilia, Gol, a acceptat să plătească 1,3 milioane de dolari în daune materiale către indienii tribului Caiapo, după ce un avion al companiei s-a prăbușit în urmă cu 11 ani peste rezervația tribului din pădurea amazoniană, informează BBC News.

În septembrie 2006, un avion comercial al companiei s-a prăbușit după o coliziune în aer cu un avion privat. Indienii Caiapo au refuzat să se întoarcă în zona unde s-a prăbușit zborul comercial, spunând că pâmântul este poluat de resturile aeronavei și blestemat de prezența celor morți.

În urma incidentului aviatic, aeronava privată a reușit să zboare până la un aeroport din apropiere, unde a aterizat în siguranță, dar avionul comercial Boeing 737 s-a prăbușit în mijlocul rezervației. Toate persoanele aflate la bordul aeronavei braziliene și-au pierdut viața în tragedia aviatică din Mato Grosso.

Indienii Caiapo au fost nevoiți să-și reconstruiască locuințele, precum și un centru medical, într-o altă parte a rezervației. Între timp, o anchetă guvernamentală a stabilit că au existat erori de pilotaj comise de cei doi piloți americani ai aeronavei private, precum și de controlorii de trafic aerian din Brazilia.

Conducătorii companiei și liderii tribului au ajuns, în afara instanței,  la un acord care a fost semnat în cadrul unei ceremonii la începutul acestei luni.

Șeful tribului Caiapo, Raoni Metuktire, a devenit celebru la sfârșitul anilor '80, când a călătorit în jurul lumii alaturi de câtărețul britanic Sting, pentru a atrage atenția asupra distrugerii pădurilor tropicale amazoniene.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews