ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul David Cameron ar putea convoca referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE anul viitor, nu în 2017, cum a propus iniţial. Mai ales după ce șeful Parlamentului European a început să facă presiuni asupra Londrei, cerând organizarea cât mai rapidă a referendumului care va decide ieșirea sau nu a britanicilor din blocul comunitar.

Ar scurta astfel bătălia pe care va trebui să o ducă pe două fronturi, la Bruxelles şi împotriva propriei tabere eurosceptice care înclină înspre părăsirea blocului comunitar, susţin analişti citaţi de AFP, preluată de Agerpres.
 
Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a cerut luni britanicilor să organizeze rapid referendumul promis de premierul David Cameron privind rămânerea în UE şi abia ulterior, odată ce decizia de fond va fi luată, să se poarte negocieri privind o eventuală revizuire a raporturilor Marii Britanii cu blocul comunitar.

Ideea unei intentii a lui Cameron de a renegocia rapid cu UE condițiile apartenenței Marii Britanii la blocul comunitar, pentru a grăbi convocarea referendumului, este evocată si de presa din Regat, care citează "surse guvernamentale", conform Agerpres.

Însuși David Cameron afirma la începutul anului că ar fi încantat daca această consultare s-ar desfășura mai devreme.

Se pare că o treime ar fi favorabili rămânerii în UE, dar se abţin să-şi exprime deschis opiniile, o treime ar accepta de asemenea rămânerea în blocul comunitar, dar cu condiţia unor reforme profunde, iar cei care formează ultima treime, euroscepticii, înclină spre ieşirea Marii Britanii din UE. 

Premierul britanic a primit deja atenţionari din Europa că orice implică o revizuire a tratatelor, cum ar fi libertatea de circulaţie în UE, nu e de acceptat.

Cât despre opţiunile alegătorilor, care vor tranşa chestiunea la un eventual referendum, Europa a fost abia a şaptea pe lista preocupărilor manifestate cu prilejul scrutinului legislativ de săptămâna trecută, iar în prezent ei par mai degrabă înclinaţi să rămână în UE în schimbul unei revizuiri a raporturilor cu blocul comunitar.