ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Parlamentul Ungariei a adoptat o nouă lege referitoare la adunările publice. Noul act normativ definește noțiunea de adunare publică drept orice miting la care participă cel puțin două persoane, cu scopul exprimării unei opinii în legătură cu o chestiune publică, transmite Rador.

Adunările publice trebuie să fie anunțate cu cel puțin 48 de ore înainte ca acestea să aibă loc. Participanții la miting nu au dreptul să-și acopere fețele sau să aibă asupra lor obiecte care pot provoca moartea or rănirea altor persoane sau obiecte care simbolizează violență. Poliția poate să refuze autorizarea adunărilor publice, printre altele, dacă „există informații că adunarea periclitează într-un mod nejustificat și într-o măsură disproporționată ordinea publică, sau afectează într-o măsură nejustificată drepturile și libertățile altora, iar protecția ordinii publice, a drepturilor altor persoane nu se pot asigura altfel”. 

În cazul în care o adunare publică nu a fost autorizată sau organizatorii ori participanții nu au respectat legea, poliția este autorizată să disperseze adunarea publică. Nerespectarea legii de regulă constituie contravenție și se sancționează cu amenda, dar sunt cazuri în care nerespectările sunt considerate infracțiuni și pot fi sancționate cu închisoare.

Parlamentul European a aprobat luna trecută o rezoluție prin care se demarează împotriva Ungariei procedura pentru declanșarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei. Este așa-numita "opțiune nucleară", iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua țară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia, pentru încălcări ale statului de drept.