ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Raportul întocmit de organizația Transparency International privind percepția gradului de corupție în sistemul public este un „atac fără precedent” asupra țărilor care se împotrivesc migrației ilegale, a declarat Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de agenția MTI.

Potrivit raportului aferent anului 2017 și publicat miercuri, Bulgaria și Ungaria au cel mai mare grad de corupție în sectorul public dintre statele Uniunii Europene.

„Raportul Transparency International este un atac fără precedent, motivat doar de dezacordul dintre politica organizațiilor internaționale și cea a Ungariei privind migrația. Nu luăm în seamă șantajul sau presiunea. Nu vom permite intrarea în țară a niciunui imigrant ilegal. Gardul (n.a. – ridicat la frontiera de sud a Ungariei, pentru oprirea fluxului de imigranți) va rămâne acolo unde este”, a spus Peter Szijjarto.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a avut o poziție similară cu cea a diplomației de la Budapesta, considerând că nu este o întâmplare faptul că Ungaria și Bulgaria, „care au construit garduri la frontiere împotriva imigranților ilegali”, au fost desemnate de Transparency International drept cele mai corupte state din Uniunea Europeană.

Indicele Transparency International folosește o scală de la 0 la 100, în care 0 puncte înseamnă un grad extrem de ridicat de corupție, iar 100 de puncte, lipsa corupției. Ungaria a primit 45 de puncte (față de 48 de puncte în 2016), iar Bulgaria a înregistrat 43 de puncte.

Potrivit evaluării pentru regiunea Europei de Est și de Sud-Est, Ungaria, Bulgaria, Polonia și România au fost criticate pentru măsurile luate de către autorități în privința ONG-urilor și pentru erodarea statului de drept.

„În anul 2017, autoritarismul s-a accentuat în Europa de Est și Sud-Est, obstrucționând eforturile anticorupție și amenințând drepturile civice. În această zonă a lumii, organizațiile nonguvernamentale și presa independentă s-au confruntat cu provocări în activitățile de monitorizare și criticare a factorilor decizionali. Guvernul Ungariei a adoptat o lege care stigmatizează ONG-urile în baza structurilor de finanțare ale acestora”, constată Transparency International.

Organizația Transparency International prezintă anual un raport privind Indicele de Percepție a Corupției (IPC) la nivel global, gradul de corupție în sectorul public fiind stabilit prin consultarea unor experți și oameni de afaceri din cele 180 de țări incluse în analiză.