ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intenția Ungariei de a reintroduce în actualitate pedeapsa cu moarte continuă să provoace o undă de șoc în Europa. Ungaria ar putea fi exclusă din UE în cazul în care va restabili pedeapsa capitală, a avertizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
 
”În Uniunea Europeană nu este loc pentru cei care aplică pedeapsa cu moartea”, a spus Juncker, citat de media occidentală.
 
Premierul Viktor Orban a impulsionat cu câteva săptămâni în urmă dezbaterea pe tema pedepsei cu moartea, afirmând că fiecare ţară din UE ar trebui să poată decide singură dacă să introducă sau nu pedeapsa capitală.
 
Afirmațiile sale au generat iritarea liderilor UE, fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso estimând că Ungaria nu va putea reintroduce pedeapsa cu moartea decât dacă va ieși din blocul comunitar.
Comisia Europeană i-a reamintit lui Orban că abolirea pedepsei cu moartea este ”o condiţie prealabilă pentru aderarea la UE” şi pentru a rămâne în blocul comunitar.

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Ungaria chiar după căderea comunismului în anii 1990, cu mult înaintea aderării sale în 2004 la blocul comunitar.

În prezent, singura țară din Europa care aplică pedeapsa capitală este Belarus, care nu este nici membră a UE, nici a Consiliului Europei.