ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regimul de la Kiev merge mai departe cu ucrainizarea forțată a minorităților naționale. După controversata Lege a Educației, adoptată de parlamentul ucrainean anul trecut, Kievul pregătește o nouă lovitură. 

O „a treia lovitură” împotriva minorităților naționale urmează să vină din partea președintelui Petro Poroșenko ca parlamentul să aprobe o lege privind sancționarea dublei cetățenii într-o procedură de urgență, a declarat marți ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, citat de MTI.

Potrivit ministrului ungar, prima lovitură a fost modificarea legii educației, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituțională și planificarea amendării sale.

„Ucraina acționează împotriva minorităților naționale „într-un mod vrednic de dispreț și premeditat”, a spus Szijjarto, care îl acuză pe președintele Ucrainei că acționează împreună cu parlamentul pentru a elimina treptat drepturile dobândite de minorități, în timp ce conduce o „campanie mincinoasă”, pretinzând că sunt victime ale geopoliticii.
 
Controversata lege a educației fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev anul trecut, în septembrie și restricționează predarea în limba minorităților naționale.  Românii din Ucraina au protestat față de adoptarea legii, pe care o consideră un proces de lichidare a școlilor românești și de ucrainizare a minorităților etnice.