ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria autorizează armata să intervină în criza refugiaţilor. Decizia a fost adoptată în parlament, la solicitarea premierului Viktor Orban. 

Vot masiv în parlamentul de la Budapesta pentru intervenţia armatei în criza refugiaţilor- 151 de voturi pentru, 12 contra şi 27 de abţineri. Actul normativ precizează că militarii pot fi desfăşuraţi masiv la graniţe şi sunt autorizaţi să aresteze imigranţi clandestini.

Practic, asta înseamnă că armata va îndeplini misiuni de ordine publică, caz în care va putea folosi armament neletal. Potrivit unui text postat pe site-ul parlamentului ungar, se pot folosi, între altele, gloanţe de cauciuc, dispozitive pirotehnice şi grenade lacrimogene.

Premierul Viktor Orban a avertizat, în parlament, potrivit tvr.ro, asupra ameninţării migraţiei în masă, şi a apreciat că statele europene vor fi obligate să se apere singure, până când UE va ajunge la o poziţie comună pe acest subiect:  

"Frontierele noastre sunt ameninţate, viaţa noastră se bazează pe respectarea legilor. Ungaria este ameninţată şi la fel este întreaga Europă. Suntem depăşiţi de situaţie."

Orban s-a referit la faptul că migranţii nu doar forţează uşile Europei, ci la sparg, pur si simplu, şi a acuzat UE că e lipsită de reacţie în faţa valului de refugiaţi. Dispoziţiile noii legi se aplică în zonele unde s-a declarat stare de criză.

În acelaşi timp, continuă lucrările la gardul de la frontiera cu România, subiect ce a ridicat temperatura diplomatică în cele două capitale.