ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Budapesta condiționează reacordarea sprijinului pentru Ucraina dacă regimul de la Kiev va amâna controversata lege a educației care lovește în toate minoritățile naționale. Șeful diplomației ungare a afirmat că importanța geopolitică a Ucrainei „nu scutește această țară de obligația de a respecta dreptul internațional și de a proteja minoritățile etnice”. 


Ungaria „va readopta bucuroasă poziția pro-Ucraina dacă Kievul oferă garanții legale că Ucraina va aduce modificări substanțiale la legea sa a educației și va amâna punerea ei în aplicare până în 2023”, a declarat luni reporterilor ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, informează MTI.  El a cerut guvernului ucrainean să inițieze „discuțiile necesare” cu maghiarii din Ucraina, conform Agerpres.

„Ungaria și UE se așteaptă ca Ucraina să urmeze recomandările Comisiei de la Veneția, să negocieze cu minoritățile etnice și să respecte interdicția de a priva comunitățile de drepturile dobândite”, a spus Szijjarto. În ceea ce privește planificatul amendament al Ucrainei la legea sa privind limba, potrivit căruia o minoritate națională ar putea utiliza oficial propria limbă doar dacă proporția ei în cadrul societății locale reprezintă 33% (în creștere față de 10% în prezent), Szijjarto a considerat că propunerea este inacceptabilă.

Oficialul maghiar și-a exprimat îngrijorarea față de planurile ucrainene de a transfera un batalion al armatei naționale din estul Ucrainei la Berehove (Beregszasz), un oraș situat în apropierea a trei țări NATO și cu cel mai mare procent de etnici maghiari. El a spus că motivul avansat de Ministerului Apărării ucrainean, care susține că deplasarea de trupe este impusă de „amenințările la adresa integrității teritoriale a Ucrainei”, este chiar și mai „îngrijorător”. „Aceasta înseamnă că Kievul consideră comunitatea etnică maghiară drept o amenințare, un lucru îngrozitor și pe care Ungaria îl respinge în modul cel mai ferm”, a insistat el.

Controversata lege a educației fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev anul trecut, în septembrie și restricționează predarea în limba minorităților naționale.  Români din Ucraina au protestat față de adoptarea legii, pe care o consideră un proces de lichidare a școlilor românești și de ucrainizare a minorităților etnice.