ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:43 Noua lege din Ucraina privind folosirea obligatorie a limbii ucrainene este contrară angajamentelor asumate de această țară pe plan internațional și restrânge drepturile minorităților etnice, subliniază Ministerul ungar de Externe într-un comunicat publicat joi, transmite MTI, potrivit agerpres.

Comunicatul MAE de la Budapesta vine după ce miercuri președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții publice, într-una din ultimele sale acțiuni în calitate de șef al statului. Noua lege ucraineană privează minoritățile etnice de drepturile dobândite și „reflectă filozofia președintelui în exercițiu Petro Poroșenko”, se menționează în comunicatul citat.

MAE ungar își exprimă totodată speranța ca guvernul de la Budapesta să poată reglementa problemele legate de etnicii maghiari din Ucraina cu viitorul președinte al țării, Volodimir Zelenski.

„Suntem interesați de restabilirea relațiilor echilibrate și de prietenie dintre Ungaria și Ucraina și sper ca președintele ales să fie deschis față de astfel de demersuri”, adaugă MAE de la Budapesta
 
Știrea inițială

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat miercuri legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile vieții publice, într-una din ultimele sale acțiuni în calitate de șef al statului, informează agențiile de presă EFE și Unian. De subliniat este faptul că autorii proiectului de lege privind limba ucraineană au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus alineatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina a fost considerat de autorii proiectului de lege drept unul inutil și speculativ.

Aprobată în luna aprilie, după mai bine de șase luni de dezbateri și amendamente, noua lege a suscitat critici din partea populației rusofone a Ucrainei, în special în centrul și estul țării.

Legea cu privire la „utilizarea limbii ucrainene ca limbă de stat” stabilește că limba ucraineană este singura limbă oficială a țării - Ucraina fiind însă o țară majoritar bilingvă - dar nu reglementează utilizarea acesteia în sfera privată.

Documentul a fost adoptat într-o primă lectură în octombrie 2018 și de atunci a fost modificat prin mai mult de 2.000 de amendamente.

Nerespectarea legii prevede amenzi și sancțiuni penale în caz de„'ultraj public” adus limbii oficiale.

Poroșenko, care a pierdut al doilea tur al alegerilor prezidențiale la 21 aprilie în fața lui Volodimir Zelenski, a anunțat anterior că va adopta controversata lege înainte de a părăsi funcția.

Președintele ales, care va fi învestit în săptămânile următoare la o dată care urmează să fie precizată, originar dintr-un oraș rusofon din sud-estul țării, a vorbit în campanie în limba rusă, limba sa maternă, precum și în limba ucraineană.