ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Budapesta a avut joi o primă reacție, extrem de dură, la adresa Comisiei Europene, care a anunțat cu o zi în urmă, măsuri controversate printre care tăieri de fonduri din politica agricolă comună și dezvoltare regională și condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept. Ungaria spune clar că nu va ceda niciunui șantaj de acest gen.

„Există tratate în vigoare în Uniunea Europeană care prevăd clar drepturile și obligațiile statelor membre ale UE”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, într-o conferință de presă. „Nu suntem de acord cu nicio propunere care ar oferi posibilitatea unui șantaj împotriva oricui în ceea ce privește plata fondurilor europene ce urmează să fie acordate țărilor în baza tratatelor UE", a mai spus oficialul ungar.

Comisia Europeană a acuzat guvernul premierului Viktor Orban de subminare a independenței instanțelor din Ungaria și îngrădirea libertății mass-media, notează Reuters.

Și Polonia a anunțat încă de miercuri, prin vocea ministrului de externe, Konrad Szymanski, că se va opune acestei propuneri privind condiționarea accesării fondurilor europene de situația statului de drept. În plus, propunerea de buget a executivului comunitar cuprinde și o diminuare a fondurilor alocate Politicii de Coeziune, un alt motiv de nemulțumire pentru Varșovia, precum și pentru celelalte state central și est-europene.