Budapesta a avut joi o primă reacție, extrem de dură, la adresa Comisiei Europene, care a anunțat cu o zi în urmă, măsuri controversate printre care tăieri de fonduri din politica agricolă comună și dezvoltare regională și condiționarea finanțării europene de respectarea statului de drept. Ungaria spune clar că nu va ceda niciunui șantaj de acest gen.

„Există tratate în vigoare în Uniunea Europeană care prevăd clar drepturile și obligațiile statelor membre ale UE”, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, într-o conferință de presă. „Nu suntem de acord cu nicio propunere care ar oferi posibilitatea unui șantaj împotriva oricui în ceea ce privește plata fondurilor europene ce urmează să fie acordate țărilor în baza tratatelor UE", a mai spus oficialul ungar.

Comisia Europeană a acuzat guvernul premierului Viktor Orban de subminare a independenței instanțelor din Ungaria și îngrădirea libertății mass-media, notează Reuters.

Și Polonia a anunțat încă de miercuri, prin vocea ministrului de externe, Konrad Szymanski, că se va opune acestei propuneri privind condiționarea accesării fondurilor europene de situația statului de drept. În plus, propunerea de buget a executivului comunitar cuprinde și o diminuare a fondurilor alocate Politicii de Coeziune, un alt motiv de nemulțumire pentru Varșovia, precum și pentru celelalte state central și est-europene.
 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews