ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria s-a adresat Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei și a solicitat întocmirea unui raport în cazul Cimitirului din Valea Uzului, relatează agenția ungară de presă MTI, citată de Mediafax.

Attila Tilki, membru al delegației Ungariei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), aflat la Strasbourg, la sesiunea de toamnă a adunării, a declarat, marți, pentru MTI, că Ungaria se așteaptă de la Comitetul de Miniștri să stabilească, printr-un punct de vedere unitar, faptul că Primăria Dărmănești și-ar fi depășit atribuțiile, construind cruci de beton peste mormintele unor presupuși soldați maghiari.

„Sperăm ca, printr-o atitudine luată de către Comitetul de Miniștri, să poată fi prevenite situațiile similare oriunde altundeva pe teritoriul Uniunii Europene”, a declarat Attila Tilki.

Potrivit acestuia, cimitire militare există pe teritoriul mai multor țări din Europa, în aceste locuri fiind înhumați soldați ai altor state.

„Dacă nu acționăm destul de ferm în cazul Cimitirului Militar din Valea Uzului, forțele naționaliste pot fi încurajate și pot apărea insulte similare și în cimitirele militare din alte părți și, prin ele, și la adresa comunităților locale de minorități”, a motivat delegatul Ungariei în APCE.

Attila Tilki a declarat și că Ungaria se așteaptă, în baza unei declarații unitare a Comitetului de Miniștri, la readucerea Cimitirului Internațional din Valea Uzului la „stadiul inițial”.

Cimitirul Militar din Valea Uzului a ajuns în atenția publică după ce, în primăvara acestui an, Primăria Dărmănești a ridicat, în memoria soldaților români necunoscuți, cincizeci de cruci de beton și un monument în formă de cruce celtică pe o parcelă din Cimitirul Internațional. Motivarea demersului autorității locale a fost în baza unor documente de cadastru care atestau aflarea cimitirului pe teritoriul orașului Dărmănești, în consecință Primăria accesând fonduri guvernamentale în contextul Centenarului Marii Uniri.   

În luna iunie, câteva mii de români veniți din toată țara au pătruns în cimitir pentru a lua parte la slujba de sfințire ortodoxă a parcelei românești, în ciuda blocării porții de către unii reprezentanți ai comunității maghiare.