ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria a decis duminică închiderea accesului în taberele de tranzit amenajate la frontiera sa sudică pentru migranții care cer azil, motivele enunțate de guvernul de la Budapesta în motivarea acestei decizii fiind epidemia cu noul coronavirus și riscul unui nou val masiv de refugiați după ce Turcia și-a deschis granițele pentru migranții care doresc să ajungă în vestul Europei, consemnează agențiile AFP și EFE, preluate de Agerpres.

„Suspendăm pe termen nedefinit primirile în zonele de tranzit”, a declarat Gyorgy Bakondi, consilier pentru securitate internă al premierului Viktor Orban. El a amintit că majoritatea refugiaților sosiți la frontierele ungare sunt afgani, pakistanezi și iranieni. Or, Iranul se numără printre țările cele mai afectate de coronavirusul COVID-19.

Oficialul ungar a admis că un alt motiv care a determinat luarea acestei măsuri este riscul unui nou val migrator masiv după ce mii de migranți, conform Greciei, sau zeci de mii, conform Turciei, s-au adunat la frontiera dintre aceste țări după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decis să nu mai împiedice refugiații să plece către statele UE.

În urma valului migrator din anul 2015, Ungaria a ridicat la frontiera sa cu Serbia și Croația un gard parțial electrificat pentru a împiedica pătrunderea migranților pe teritoriul ei. Opriți de acest gard, migranții nu mai au altă opțiune decât să treacă printr-una din cele ''două zone de tranzit'' amenajate de guvernul ungar la graniță, unde ei trebuie să rămână până la soluționarea cererilor de azil. Potrivit lui Gyorgy Bakondi, în prezent 321 de solicitanți de azil se află în aceste tabere de tranzit.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews