ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria a luat decizia de a-și rechema ambasadorul din Haga, după ce ambasadorul Olandei de la Budapesta a comparat eforturile Ungariei de „a-și crea dușmani” cu practicile rețelei teroriste Stat Islamic.

Într-un interviu apărut într-o publicație din Ungaria, Gajus Scheltema a făcut o paralelă între nevoia constantă a prim-ministrului Viktor Orban de a-și căuta dușmani și practicile organizației teroriste Stat Islamic. Ambasadorul olandez a dat exemplul opoziției Ungariei privind participarea la planul Uniunii Europene de relocare a solicitanților de azil.

Scheltema și-a exprimat îngrijorarea față de problemele de corupție din Ungaria și l-a criticat pe Viktor Orban pentru campania purtată împotriva lui George Soros. 

Reacția Guvernului maghiar nu a întârziat să apară. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria își va retrage ambasadorul din Haga și îi va interzice lui Scheltema dreptul de a intra în orice instituție a statului maghiar.

Gajus Scheltema este ambasadorul Olandei la Budapesta din 2013 și urmează să părăsească acest post în perioada imediat următoare.

„Suntem bucuroși că ambasadorul olandez pleacă și sperăm că o va face curând. Nimănui nu ar trebui să i se permită să facă asemenea remarci împotriva Ungariei sau a poporului maghiar", a spus ministrul ungar de Externe.