ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parlamentul European ar putea deveni prima instituție UE care să ceară deschis sancțiuni vizând Ungaria pentru încălcarea normelor europene.

Publicația Politico notează că este în curs de formare o majoritate în rândul europarlamentarilor pentru sprijinirea unei rezoluții în plenul Parlamentului European care să ceară declanșarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, în replică la decizia Ungariei de a aproba o lege ce ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, înființată de George Soros.

Articolul 7, care nu a fost invocat niciodată, ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European. Moțiunea comună pentru o rezoluție a fost înaintată de Socialiști&Democrați, liberalii din ALDE, Verzi și extrema-stângă.

Potrivit textului, actuala situație din Ungaria „reprezintă un risc clar de încălcare gravă a valorilor” prevăzute în tratatele UE și „justifică lansarea procesului Articolului 7” din Tratatul UE.

Comisia Europeană a dat Ungariei termen de o lună pentru a prezenta argumente că legea educației respectă normele UE.