Parlamentul European ar putea deveni prima instituție UE care să ceară deschis sancțiuni vizând Ungaria pentru încălcarea normelor europene.

Publicația Politico notează că este în curs de formare o majoritate în rândul europarlamentarilor pentru sprijinirea unei rezoluții în plenul Parlamentului European care să ceară declanșarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, în replică la decizia Ungariei de a aproba o lege ce ar putea duce la închiderea Universității Central-Europene din Budapesta, înființată de George Soros.

Articolul 7, care nu a fost invocat niciodată, ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Budapestei în Consiliul European. Moțiunea comună pentru o rezoluție a fost înaintată de Socialiști&Democrați, liberalii din ALDE, Verzi și extrema-stângă.

Potrivit textului, actuala situație din Ungaria „reprezintă un risc clar de încălcare gravă a valorilor” prevăzute în tratatele UE și „justifică lansarea procesului Articolului 7” din Tratatul UE.

Comisia Europeană a dat Ungariei termen de o lună pentru a prezenta argumente că legea educației respectă normele UE.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews