ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria a început recrutarea și antrenarea a circa 3.000 de paznici de frontieră, pentru a opri un eventual val de migranți veniți dinspre Serbia și Croația.

Cei care doresc să urmeze aceste cursuri trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Vor urma un curs de pregătire rapidă, de șase luni, pentru a ajuta poliția și armata să țină migranții la distanță. Vor fi învățați să folosească arme,  să facă judo, să pună cătușe unor suspecți, dar și cum să găsească și să rețină grupuri mari de persoane.

În plus, vor deprinde și câteva noțiuni de multiculturalism. „Am început să învățăm despre religiile importante din lume, cine în ce crede”, spune unul dintre recruți, Sandor Jankovics.

După absolvire, noii paznici vor fi plătiți cu peste 700 de euro pe lună, cu mult peste salariul minim pe economie pentru absolvenții de studii medii, care este de 516 euro pe lună. Autoritățile au recrutat pînă acum circa 1.000 de oameni, dar acțiunea este încă în curs și se fac recrutări inclusiv în licee.

Întrebat despre condițiile în care viitorii paznici vor putea folosi forța împotriva migranților, șeful poliției regionale de la granița cu Croația, Attilo Piros, a declarat că regulilele sunt aceleași ca în cazul poliției – să recurgă la forță ca ultimă soluție.

Granița Ungariei cu Serbia și Croația marchează frontiera externă a Spațiului Schengen. Sute de mii de migranți au intrat în Ungaria traversând ceastă graniță din 2015, dar majoritatea au plecat mai departe, către Europa de Vest.

Fluxul de migranți a scăzut semnificativ de când Budapesta a ridicat un gard la granița sa de sud și de când UE a semnat un acord cu Turcia pentru reducerea migrației.

Premierul Viktor Orban a descris recent migranții care vin în Europa drept un „cal troian pentru terorism”, avertizând asupra riscului unui nou aflux dinspre Balcani. În paralel, Ungaria a adoptat o lege pentru a reține migranții în centre de detenție la graniță, măsură criticată de ONU.