ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria va bloca prin veto actuala formă a bugetului U.E. pentru perioada 2021-2027, deoarece consideră inacceptabil ca alocarea fondurilor europene să fie supusă unor condiționări politice, precum situația statului de drept, a declarat șeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, într-un interviu publicat luni de Reuters, informează Agerpres.

„Ceea ce noi respingem este că nu standardul de viață și performanța fiscală vor conta” în alocarea fondurilor europene, a declarat oficialul ungar, precizând despre proiectul cadrului financiar multianual al U.E. că „în forma sa actuală Ungaria cu siguranță va opune veto”.

Gergely Gulyas a mai declarat și că Ungaria este dispusă fie să-și majoreze contribuția la bugetul U.E. pentru a compensa din pierderea generată de retragerea Regatului Unit, fie să accepte o scădere a fondurilor europene ce-i revin, în cazul în care Bruxelles-ul decide să nu fie compensată pierderea contribuției britanice prin sporirea contribuției celor 27 de state membre.

Reacția oficialului ungar survine în contextul în care Germania, sprijinită de Olanda și Suedia, cere o reducere a cheltuielilor în viitorul cadru bugetar multianual al U.E. și „stimulente suplimentare și puternice” privind migrația și proiectele climatice, insistând totodată ca alocarea fondurilor europene să fie supusă condiționării privind situația statului de drept, solicitare neacceptabilă pentru Polonia și Ungaria, vizate în special de o asemenea condiție.