ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria și Polonia doresc să aibă un cuvânt mai greu de spus în privința viitorului Europei și resping ferm cotele de migranți ale UE, a declarat miercuri la Budapesta premierul ungar Viktor Orban, după discuții cu omologul său polonez, Mateusz Morawiecki. 

„Politica migrației a UE… a eșuat”, a spus Orban la o conferință de presă. „Vrem să avem în viitor o influență mai mare, pentru că țările din Europa Centrală au o viziune despre viitorul Europei”. 
 
Referitor la migrație, Morawiecki a reafirmat poziția Poloniei conform căreia „statele membre trebuie să aibă dreptul de a decide pe cine primesc” pe teritoriul lor. El a subliniat că țările din Grup - Polonia, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia - împărtășesc aceeași poziție cu privire la Brexit și la politica UE în domeniul apărării. 

Ungaria, Cehia și Polonia, care fac parte împreună cu Slovacia din „Grupul Vișegrad”, au refuzat să împartă povara refugiaților cu alte țări europene, ca Italia sau Grecia, fiind amenințate cu sancțiuni din partea Bruxelles-ului.
 
Executivul UE a decis luna trecută să dea în judecată Cehia, Ungaria și Polonia, țări care se opun regulamentului UE de a primi refugiați pe teritoriul țărilor lor.  Motivația țărilor vizate de UE: „Refugiații, în majoritate musulmani, nu-și au locul în țări cu o societate omogenă, predominant creștină, și invocă preocupările în materie de securitate având în vedere atacurile sângeroase comise de către militanți islamiști în Europa”.