Ungaria și Polonia vor înființa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către țări membre în întreaga Uniune Europeană și pentru a contracara astfel acuzațiile de încălcare a statului de drept, a anunțat, luni, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto.
După ce s-a întâlnit cu ministrul polonez de externe Zbigniew Rau la Budapesta, Szijjarto a declarat că raportul UE privind statul de drept, care va fi discutat în curând la Bruxelles, se anticipează să fie mai degrabă o declarație politică, decât o evaluare bine întemeiată, informează Reuters, citată de Agerpres.

"Scopul institutului comparativ va fi să nu fim luați de proști", a spus Szijjarto, adăugând că există "destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box".

Institutul va examina cum a fost respectat statul de drept în UE, pentru a evita aplicarea unor "standardele duble" Poloniei și Ungariei, a spus el.

Guvernul Partidului Lege și Justiție (PiS) din Polonia, la fel ca și executivul aliatului său ungar Viktor Orban, este angrenat de mai mulți ani într-o luptă cu UE din cauza acuzațiilor de diminuare a standardelor democratice.

Deși ambele state foste comuniste beneficiază de alocări generoase din fondurile UE, conducătorii lor sunt sub presiune pentru că au plasat tribunalele și judecătorii, media și mediul academic, ONG-urile și grupurile care militează pentru drepturile omului sub control guvernamental direct.

Într-un interviu acordat vineri pentru Reuters, Orban a negat că subminează democrația.

La un summit UE din luna iulie, blocul comunitar s-a pus de acord ca viitorul buget multianual pentru perioada 2021-2027, în valoarea de 1.000 de miliarde de euro, și accesul la fondul de relansare pentru pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, ar trebui să includă condiții de respectare a statului de drept.

Totuși, detaliile exacte nu au fost stabilite, iar Parlamentul European cere condiții mai aspre decât cele convenite la summit, în timp ce Varșovia și Budapesta amenință să-și folosească dreptul de veto pentru a bloca orice propunere care le-ar afecta alocările de fonduri.

Zbigniew Rau a spus că noul institut va promova dezbaterea și transparența în cadrul UE. "O dezbatere legală nu poate fi înlocuită de o dezbatere politică", a afirmat el.