ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a Ungariei (NBH) a anunțat că a finalizat repatrierea, de la Londra la Budapesta, a rezervei de aur a Ungariei.

A fost repatriată o cantitate de aproximativ 100.000 de uncii (aproape trei tone) de metal prețios care, la cursul actual de schimb, are o valoare de 130 de milioane de dolari, informează Agerpres.

În opinia Băncii Naționale a Ungariei, păstrarea rezervei de aur în interiorul țării poate consolida și mai mult încrederea piețelor financiare în Ungaria. NBH adaugă faptul că și alte bănci centrale din Europa, precum cele din Olanda, Germania și Austria, au decis să repatrieze o parte din rezervele lor de aur.

În cazul României, rezervele valutare ale Băncii Naționale a României (BNR) au crescut cu 4,7%, la 35,073 miliarde de euro, în februarie comparativ cu nivelul de la finalul lunii ianuarie. Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone, iar în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale valoarea acesteia s-a situat la 3,6 miliarde de euro. Totodată, rezervele internaționale ale României (valute plus aur), la 28 februarie 2018, au fost de 38,673 miliarde de euro, față de 37,095 miliarde de euro, la 31 ianuarie 2018.

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a Băncii Naționale a României este depozitată în afara granițelor țării, în principal la Londra. 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a explicat în 2016 că rezerva internațională este ținută în afara țării pentru că, de exemplu, astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel neavând „nicio valoare".

Mugur Isărescu a subliniat și că fiind ținută în afară, rezerva poate să fie verificată în orice moment în sistemul de conturi.