ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ungaria va cere revizuirea Acordului de asociere a Ucrainei la UE,  a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe și relații economice internaționale, avertizând că soarta minorităților maghiare nu este negociabilă. El a lansat din nou un apel la autoritățile din Ucraina să retragă prevederile din noua lege a educației care încalcă drepturile minorităților, transmite MTI.

Șeful diplomației ungare a afirmat în cadrul unei conferințe de presă la Budapesta că noua lege ucraineană, care limitează accesul minorităților etnice la învățământul în limba maternă, încalcă acordul de asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană și că Ungaria va cere revizuirea acestui acord la următoarea reuniune a miniștrilor de externe din UE care se va desfășura la Luxemburg. În consecință, va trebui convocat Consiliul de asociere, iar Ungaria va cere să fie pusă pe agendă chestiunea încălcării acordului de asociere, a explicat ministrul, conform Agerpres.

Szijjarto a mai spus că, dacă Ucraina nu ia măsurile necesare, ar putea fi aplicate sancțiuni cu caracter comercial și a avertizat că Ungaria va bloca demersurile ucrainene în vederea integrării acestei țări în UE cât timp legea în cauză nu va fi modificată.

Ministrul ungar de externe a precizat că legea ucraineană a educației afectează în mod negativ 71 de instituții de învățământ din vestul Ucrainei, unde trăiesc majoritatea etnicilor maghiari din această țară.

El a insistat că argumentul în sensul că respectiva lege este necesară pentru a îmbunătăți aptitudinile de limba ucraineană ale minorităților este o „minciună cinică" pe care Ungaria o va contesta în toate forumurile internaționale. Educația în limba maternă și cunoștințele de ucraineană se pot dezvolta în paralel, a spus Szijjarto.

Ministrul ungar de externe a mai menționat că va aborda această chestiune la întâlnirea pe care o va avea joi la Budapesta cu omologul său din Ucraina.
 
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat recent controversata lege, adoptată de parlamentul de la Kiev, care limitează dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă.