ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul justiției al Poloniei va cumula această funcție cu cea de Procuror General, o dată cu intrarea în vigoare, vineri, a unei noi reforme a guvernului conservator al partidului Dreptate și Justiție (PiS).

Potrivit experților, este vorba de un caz unic în Europa. Opoziția poloneză denunță subordonarea Parchetului unui decident politic.

Pentru guvern, dimpotrivă, este vorba de o "restabilire a încrederii cetățenilor în sistemul judiciar", după cum a declarat joi premierul polonez Beata Szydlo. "Abandonăm modelul ratat introdus de coaliția PO-PSL (forțele de centru aflate la putere până în octombrie anul trecut) în funcționarea Parchetului, în avantajul unor soluții care vor garanta mai bine și mai eficient securitatea polonezilor", a explicat Szydlo, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Intervievat de AFP, un profesor de drept de la Universitatea din Paris, Didier Rebut, a dezvăluit că, din câte cunoaște, o asemenea configurație a justiției este "unică în Europa".