ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Filiala București a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România organizează un Miting de Susținere a conaționalilor din Crimeea - sâmbătă, 27 februarie 2016 – orele 12:00 în fața Ambasadei Federației Ruse ( șos. Kiseleff 6 ).

Iată comunicatul integral:

”Scurt istoric

     Tătarii au o prezență statornică de sute de ani în peninsula Crimeea fiind urmașii cumanilor și ai celorlalte populații locale: goți, alani, uzi, greci etc. Ei s-au organizat în Hanatul Crimeei desprins din Hoarda de Aur. După anexarea țaristă a Hanatului din 1783 tătarii fost îndepărtați sistematic din patria lor străbună, Crimeea.

     În 1918 bolșevicii au desființat Republica Populară Crimeea împotriva dreptului la autodeterminare proclamat de ei înșiși asasinându-l inclusiv pe președintele ei, Numan Celebi Gihan.
     Teroarea comunistă a culminat pe 18 mai 1944 - cea mai tragică zi din istoria tătarilor. Stalin a ordonat deportarea tuturor etnicilor tătari din Crimeea în Siberia. Într-o singură noapte, agenții NKVD au îmbarcat sub amenințarea execuției pe loc 300,000 de bătrâni, femei și copii în vagoane de animale. Majoritatea bărbaților tătari erau deja mobilizați pe fronturile armatei sovietice în lupta împotriva fascismului. Mai mult de 10,000 de persoane au murit din cauza condițiilor de drum sinistre: trenurile opreau doar o dată la 2-3 zile – și atunci doar ca soldații sovietici să golească vagoanele de miile de cadavre. Mai mult de jumătate dintre deportați au murit în primele șase luni din cauza foametei, frigului și a bolilor. O dată ajunși la destinație într-un loc pustiu, după o călătorie a groazei de mii de kilometri și 10-12 zile infernale –au fost declarați dușmani ai poporului pentru a împiedica orice ajutor din partea localnicilor.
     Timp de 23 de ani (până în 1967) le-a fost interzisă plecarea în alt loc. După 1967 le-a fost permisă plecarea, dar interzis accesul în Crimeea. Abia după 14 noiembrie 1986 le-a fost permisă întoarcerea în pământurile natale ca urmare a unei lupte îndelungate. Mișcarea națională tătărească este una dintre puținele cauze care și-au apărat drepturile fără violență.
     Liderul moral al tătarilor crimeeni, Mustafa Abdulgemil Kîrîmoglu, a fost arestat și încarcerat de nu mai puțin de șase ori de-a lungul a 20 de ani între 1966 și 1986. A stat în greva foamei timp de 303 de zile – un record. După prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991 tătarii deportați și urmașii lor au început să se întoarcă în patrie pornind de la zero: locuind în bordeie pe câmp și fiind întâmpinați cu ostilitate de către bandele de cazaci și administrația post-sovietică.
 
Situația curentă

   Anexarea Crimeei de către Federația Rusă în februarie 2014 a adus încălcări flagrante ale drepturilor tătarilor:
• după Anexare au dispărut zeci de tătari amenințați de către noile autorități și acoliții lor – în unele cazuri s-au găsit trupurile lor neînsuflețite. Disparițiile continuă cu acceptul tacit al autorităților care se manifestă pasiv – folosind răpirile ca un mijloc de presiune politică.
• accesul liderilor Medjlisului ( Parlamentul Național Crimeean ) în Crimeea este interzis și au fost declarați indezirabili
• licențele singurelor mijloace audio-vizuale tătărești: televiziunii și radioului în limba tătară ( ATR, Radio Meydan ) au fost suspendate la scurt timp după anexare
• tradiționala manifestație de comemorare a Surghiunului de 18 mai organizată anual începând din 1991 este interzisă - amintind de vremurile terorii sovietice
• membrii Medjlisului sunt intimidați prin percheziții la domiciliu, convocări de către organele de anchetă etc.
• se fac presiuni pentru impunerea noilor documente rusești
• tinerii tătari sunt forțați să se înroleze în armata rusă
Promisiunile de acordare de drepturi pentru tătari nu doar că nu au fost îndeplinite: limba tătară recunoscută ca oficială ( alături de limbile rusă și ucraineană ) sau reprezentare proporțională în Parlament și administrație, dar au fost înlocuite de crime, abuzuri și acțiuni de intimidare ale noului regim.
Scopul nostru
     Noi, comunitatea tătarilor din București, alături de comunitățile de tătari și susținătorii noștri din toată lumea: Turcia, Polonia, Germania, Statele Unite, Lituania sau Canada sprijinim drepturile fraților noștri din Crimeea.
     Tragem un semnal de alarmă la abuzurile, intimidările și încălcările grave ale drepturilor fraților noștri din Crimeea și ne manifestăm solidaritatea cu ei în aceste momente foarte dificile.”, se arată în comunicatul transmis de Mefkiure Gafar, președinta filialei București UDTTMR.